ECO4 jan '16 08:38

Rode jaaropening voor AEX voorzien

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs gaat de eerste handelsdag van het jaar naar verwachting lager van start.

ANP
ANP

Ook op de andere Europese beurzen worden minnen verwacht, in reactie op de dieprode koersenborden in het Verre Oosten.

In China werd de aandelenhandel maandag vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden, door tegenvallende berichten over de Chinese economie die wezen op een verdere krimp van de industrie van het land. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.

De crash in China werkte ook door op de andere beurzen in de regio. Zo ging de toonaangevende Nikkei in Tokio ongeveer 3 procent achteruit. De beurs in Seoul leverde ruim 2 procent in.

TomTom

In Amsterdam weet TomTom de aandacht op zich gericht. De navigatiedienstverlener koopt de Poolse wagenparkbeheerder Finder. Met de overname, waarvan de prijs niet werd gemeld, voegt onderdeel Telematics, dat zich bezighoudt met wagenparkbeheer voor zakelijke klanten, ruim 60.000 abonnees toe aan zijn bestand.

Nedsense verkoopt zijn Loft-divisie, die software voor de interieurbranche levert. Daardoor zijn de laatste activiteiten van het softwarebedrijf van de hand gedaan. Er wordt nu gekeken naar de verdere mogelijkheden voor de onderneming, waaronder verkoop of beëindiging van het bedrijf.

ABN AMRO

Het aandeel ABN AMRO verwerkt enkele nieuwe adviezen. Zakenbanken Citi, Morgan Stanley en Barclays lieten weten positief aan te kijken tegen de Nederlandse bank.

Op macro-economisch vlak worden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de eurozone en de Verenigde Staten gegevens gebracht over de industriële activiteit. Daarnaast staan er voorlopige cijfers over de Duitse inflatie op de rol.

AEX

De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot op oudejaarsdag 1 procent in de min op 441,82 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 698,03 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren op de laatste dag van het jaar tot 0,9 procent. In de Verenigde Staten lagen de verliezen van de Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de Nasdaq rond de 1 procent.

Een vat Amerikaanse olie werd maandagochtend 1,3 procent duurder en kostte 37,52 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,1 procent naar 37, 69 dollar. De euro was voorbeurs 1,0894 waard, tegen 1,0886 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Gerelateerde artikelen