ECO4 jan '16 12:05

Chinese zorgen zetten beurzen op verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen aan het nieuwe jaar begonnen.

ANP
ANP

Een sterke daling van de aandelenkoersen in China zorgde in een dunne markt voor onrust onder beleggers.

De aandelenhandel in China werd maandag vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden. Dit zorgde ook voor verliezen op andere beurzen in de regio en die onrust sloeg weer over naar Europa.

Volgens analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen moeten de zorgen over China echter niet worden overdreven. ,,Er is de Chinese overheid veel aan gelegen om de groei overeind te houden en er is in dat kader al veel gedaan. We houden dan ook vast aan de verwachting dat het een redelijk mooi beursjaar kan worden.''

AEX

De Amsterdamse AEX-index stond rond 13.20 uur 3,3 procent in de min op 427,46 punten. De MidKap zakte 1,6 procent naar 687,23 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden 2,6 en 2,9 procent in. De DAX in Frankfurt ging 4,4 procent onderuit.

Alle 25 fondsen in de AEX begonnen 2016 in het rood. Staalconcern ArcelorMittal stond mede door de zorgen over de Chinese economische groei onderin, met een min van ruim 5 procent. Oliebedrijf Shell leverde ruim 3 procent in. Versteeg wees in dit verband op zorgen over de situatie in en rond Saudi-Arabië. Daar lijken binnenlandse spanningen toe te nemen, terwijl het land de diplomatieke banden met Iran zondag heeft verbroken.

TomTom

In de MidKap verloor TomTom 0,7 procent. De navigatiedienstverlener koopt de Poolse wagenparkbeheerder Finder. Met de overname, waarvan de prijs niet werd gemeld, voegt onderdeel Telematics, dat zich bezighoudt met wagenparkbeheer voor zakelijke klanten, ruim 60.000 abonnees toe aan zijn bestand.

In Londen viel Shire op met een min van bijna 4 procent. Het farmacieconcern en zijn Amerikaanse branchegenoot Baxalta zijn het naar verluidt bijna eens over een overnamedeal ter waarde van 32 miljard dollar in aandelen en contanten. De transactie wordt mogelijk deze week al bekendgemaakt, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Een vat Amerikaanse olie werd maandagochtend 0,5 procent duurder en kostte 37,22 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,3 procent naar 37,76 dollar. De euro was 1,0910 dollar waard, tegen 1,0886 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Gerelateerde artikelen