ECO5 jan '16 11:19

Opnieuw verliezen voor beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdag opnieuw verliezen zien, na de afstraffing een dag eerder.

ANP
ANP

Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar gingen de markten hard omlaag, vanwege zorgen over de afkoelende Chinese economie. Een kleine opleving aan het begin van de dag kon niet worden vastgehouden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middaghandel 0,2 procent lager op 430,73 punten. Maandag verloor de hoofdgraadmeter op het Damrak 2,3 procent. Sinds de oprichting in 1983 was het verlies op de eerste handelsdag van een nieuw jaar niet zo groot, aldus gegevens van beursbedrijf Euronext. De MidKap ging 0,1 procent omlaag tot 689,93 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen werden verliezen tot 0,6 procent geleden.

In de AEX was kabelconcern Altice lijstaanvoerder met een plus van 4,5 procent. Het bedrijf reageerde op mogelijke marktconsolidatie in de sector, nadat het Franse Orange bevestigde gesprekken te voeren over een overname van Bouygues Telecom. Eerder wilde Altice via een dochterbedrijf Bouygues Telecom nog in handen krijgen.

TomTom

Bij de middelgrote fondsen viel TomTom op, dat 2 procent aandikte. De navigatiedienstverlener maakte bekend dat BMW de verkeersinformatie van de onderneming heeft uitgekozen voor zijn navigatiesystemen in Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland.

In Frankfurt zakte Volkswagen 5,5 procent. De autobouwer is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het installeren van sjoemelsoftware in bijna 600.000 auto's. De aantijgingen kunnen, indien bewezen, leiden tot miljarden dollars aan boetes voor de Duitse autofabrikant.

Euro

Bayer zakte 0,9 procent. De farmaceut heeft de verkoop van zijn diabetesactiviteiten aan Panasonic Healthcare afgerond. De transactie heeft een waarde van ongeveer een miljard euro.

De euro was 1,0761 dollar waard, tegen 1,0791 dollar bij het Europese slot maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 36,71 dollar, terwijl Brentolie 0,4 procent goedkoper werd op 37,08 dollar.

Gerelateerde artikelen