ECO5 jan '16 19:41

Herstel Wall Street komt nog niet op gang

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De beursgraadmeters in New York stonden dinsdag in de middaghandel in de min.

ANP
ANP

Aanvankelijke winsten verdwenen snel van de borden, waardoor er nog geen sprake was van herstel van de forse verliezen van maandag. Sinds 1932 verliepen slechts vijf eerste handelsdagen van een jaar slechter dan de aftrap van 2016.

Na vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent in de min op 17.079 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent naar 2009 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent naar 4884 punten.

In de Dow zette zwaargewicht Apple zijn neergang door met een min van 2,3 procent. Beleggers lijken zich zorgen te maken over de populariteit van de iPhone. Volgens Japanse zakenmedia wordt de productie van de smartphone de komende tijd flink verkleind.

Apple

Naast Apple stonden Walt Disney, Goldman Sachs, American Express en Caterpillar in de onderste regionen met minnen van circa 2 procent. De Dow Jones werd aangevoerd door winkelbedrijf Wal-Mart, dat 2,1 procent won.

Buiten de dertig hoofdfondsen van de Dow waren wapenfabrikanten in trek, op de dag dat president Barack Obama zijn plannen voor strengere wapenwetten verdedigde. Pistolenmaker Smith & Wesson, die zijn omzetprognose voor dit kwartaal fors opschroefde, won 12 procent. Concurrent Sturm Ruger kreeg er krap 7 procent bij.

Zonne-energie

Zonne-energiebedrijf First Solar was met een winst van ruim 7 procent een van de uitblinkers in de S&P 500. Het bedrijf profiteerde van positieve uitlatingen van analisten. Zij wezen er onder meer op dat First Solar kan profiteren van nieuwe wetten, die ervoor moeten zorgen dat in 2030 de helft van de energie in de staat Californië uit hernieuwbare bronnen moet komen.

Autofabrikanten General Motors, Fiat Chrysler en Ford leverden 1 tot 3 procent in. Net als veel andere grote merken, zoals Toyota en Honda, meldden zij een verdere groei van hun verkopen in de VS in december. De groei was echter beperkter dan analisten voorspelden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent naar 35,96 dollar. De euro was dinsdag aan het begin van de avond 1,0745 dollar waard, tegen 1,0735 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen