ECO7 jan '16 08:33

'Bloedrode beursdag in het verschiet'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs begint donderdag waarschijnlijk flink lager aan de handelsdag.

ANP
ANP

Ook in de rest van Europa is het sentiment zeer negatief. De stemming staat onder druk vanwege eerdere verliezen op Wall Street en dieprode koersenborden in het Verre Oosten. Daar gingen de Chinese beurzen voor de tweede keer deze week dicht, na een flinke koersval.

Een verdere, onverwachte devaluatie van de Chinese yuan maakt beleggers nerveus. ,,De devaluatie van de yuan moet niet te snel gaan. Daar duikt de angst, dat de yuan ongecontroleerd naar beneden gaat. Ik kan me goed voorstellen dat de markten daar zenuwachtig van worden'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Air France-KLM beweegt mogelijk op opmerkingen van topman Alexandre De Juniac tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. Hij voorziet dat het luchtvaartconcern in 2015 een operationele winst heeft behaald. Ook Air France heeft operationeel een positief jaar gedraaid, voor het eerst sinds 2008, wist topman Frédéric Gagey van het Franse zusterbedrijf van KLM.

Arcadis

Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis gaf aan de komende zes maanden in totaal 1 miljoen aandelen terug te kopen.

Verschillende bedrijven werden door analisten in de schijnwerpers gezet. Zo verhoogde Bernstein het advies voor Wolters Kluwer en gingen de beoordelingen van PostNL en USG People omlaag bij Bank Degroof Petercam.

Winkelverkopen

Op macro-economisch niveau werd in Duitsland bekend dat de winkelverkopen in november met 0,2 procent zijn toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Economen rekenden echter op een grotere toename. De fabrieksorders groeiden in november wel sterker dan voorzien, met 1,5 procent in plaats van een voorspeld plusje van 0,1 procent.

De euro was voorbeurs 1,0821 dollar waard, tegen 1,0790 dollar bij het Europese slot woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,3 procent tot 32,85 dollar, terwijl Brent 3,5 procent goedkoper werd op 33,04 dollar.

Woensdag sloot de AEX-index in Amsterdam 1,4 procent lager op 428,76 punten. De MidKap daalde 2,2 procent tot 678,89 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stonden minnen op de borden tot 1,3 procent.

Gerelateerde artikelen