ECO7 jan '16 14:55

'Wall Street zet neergang door'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurshandel in New York lijkt donderdag opnieuw flink in mineur te beginnen door de aanhoudende zorgen over de Chinese economie.

EPA
EPA

Woensdag werden om die reden ook al stevige verliezen geleden op Wall Street, dat dit jaar nog geen enkele echt positieve handelssessie beleefde.

De Europese beurzen gaan donderdag eveneens hard omlaag als gevolg van de negatieve teneur over China. Ook de olieprijzen zitten in een neerwaartse spiraal, net als andere grondstoffenprijzen. Mijnbouw- en staalbedrijven staan daardoor weer lager in de handel voorbeurs, evenals de oliefondsen.

Door de onrust rond China zijn steeds meer handelaren van mening dat de Federal Reserve in april mogelijk kan afzien van een nieuwe renteverhoging. In december schroefde de Fed voor het eerst sinds 2006 de rente omhoog.

Uitkeringen

Voorbeurs liet de Amerikaanse overheid weten dat de aanvragen voor een uitkering in de VS vorige week met 10.000 zijn gedaald tot 277.000. Economen rekenden in doorsnee op 275.000 aanvragen. Vrijdag komt het belangrijke Amerikaanse banenrapport naar buiten en volgende week begint het cijferseizoen in de Verenigde Staten. Dan komen onder meer Alcoa, Intel en JPMorgan Chase met resultaten.

Drogisterijketen Walgreens Boots Alliance kwam met resultaten over het afgelopen kwartaal. De winst overtrof de verwachtingen van analisten. Ook drank-, wijn- en bierbedrijf Constellation Brands presenteerde kwartaalcijfers. De omzet en winst namen toe in de afgelopen periode.

JC Penney

Detailhandelaar JC Penney publiceerde cijfers over de omzet in november en december. De vergelijkbare verkoop klom met 3,9 procent. Ook werd de verwachting voor de winst in het eind deze maand aflopende boekjaar bevestigd.

Autofabrikant Ford Motor verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2015 vanwege een boekhoudkundige verandering rond pensioenverplichtingen. De winst voor belastingen zal naar verwachting uitkomen op 10 tot 11 miljard dollar, in plaats van de eerder voorspelde 8,5 tot 9,5 miljard dollar.

De Dow-Jonesindex sloot woensdag met een verlies van 1,5 procent op 16.906,51 punten. De brede S&P 500 daalde 1,3 procent tot 1990,26 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 4835,77 punten.

Gerelateerde artikelen