ECO7 jan '16 15:43

Wall Street flink onderuit bij opening

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen konden zich donderdag niet onttrekken aan de 'Chinese draak', die eerder al een spoor van vernieling achterliet op de Aziatische en Europese markten.

EPA
EPA

Beleggers op Wall Street schrokken eveneens van de tweede aandelencrash in China deze week en maakten zich zorgen over de ontwikkelingen in de tweede economie van de wereld.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 1,8 procent lager op 16.608 punten. De S&P 500 daalde 1,7 procent tot 1956 punten en de Nasdaq verloor 2 procent tot 4738 punten. Wall Street heeft dit jaar nog geen positieve handelssessie beleefd.

Het al maanden aanhoudende slechte nieuws uit China treft doorgaans vooral grondstofgerelateerde fondsen. Dat was donderdag niet anders, met verliezen tot 2,3 procent voor olieconcerns als Exxon Mobil en Chevron. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Halliburton en Schlumberger moesten tot 1,9 procent terug en koperdelver Freeport-McMoRan verloor 4,9 procent.

Olieprijs

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,1 procent tot 33,24 dollar en Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 33,60 dollar per vat.

Autofabrikant Ford (min 2,4 procent) en bierbrouwer Constellation Brands (plus 4 procent) verhoogden hun winstprognoses voor hun boekjaren. De zonniger blik van Ford is het gevolg van boekhoudkundige ingrepen in plaats van een operationele verbetering en kon beleggers daarom niet bekoren.

Gerelateerde artikelen