ECO7 jan '16 17:41

China blijft zich wreken op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Zorgen over de staat van de Chinese economie en de tweede aandelencrash in dat land in vier dagen speelden de Europese aandelenbeurzen donderdag parten.

ANP
ANP

Het besluit van de Chinese beurstoezichthouder om af te zien van handelsonderbrekingen bij scherpe koersdalingen gaf tegen het eind van de handelsdag wat lucht, maar al snel liepen de verliezen weer op.

De AEX sloot 1,9 procent lager op 420,76 punten. De graadmeter zakte eerder op de dag tot onder 412 punten. De MidKap daalde 2,2 procent tot 663,73 punten en de toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2,3 procent. De Duitse beurs zakte, voor het eerst sinds medio oktober, onder 10.000 punten.

De Chinese overheid gelastte per dit jaar dat de beurshandel bij een indexverlies van 5 procent een kwartier wordt stilgelegd en dat de handelsdag wordt beëindigd bij een min van 7 procent. Dat laatste gebeurde zowel afgelopen maandag als donderdag. Volgens diverse handelaren zorgde de maatregel juist voor nervositeit onder beleggers, die vreesden niet meer te kunnen verkopen voordat de limiet bereikt werd.

Bleke vooruitzichten

,,De vooruitzichten voor de Chinese economie worden met de dag bleker'', zei een handelaar in München. ,,In augustus stelde Peking dat de toen net doorgevoerde devaluatie van de eigen munt, de yuan, eenmalig was, maar de afgelopen acht dagen hebben ze opnieuw ingegrepen''.

De AEX kende slechtst drie stijgers: Wolters Kluwer (plus 2,6 procent), Altice (plus 0,9 procent) en AkzoNobel (plus 0,3 procent). Verzekeraar Delta Lloyd (min 5,6 procent) was de sterkste daler, op de voet gevolgd door staalconcern ArcelorMittal dat afgerond ook 5,6 procent inleverde. Uitzender Randstad (min 4,8 procent) completeerde de top 3.

Olieprijs

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 33,68 dollar en Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 34,12 dollar. Shell verloor in Amsterdam 3,8 procent, terwijl de schade bij BP en Totaal beperkt bleef tot respectievelijk 1,7 en 2,4 procent.

De FTSE in Londen zuchtte vooral onder verliezen bij mijnbouwers. Zo verloor Anglo American 11 procent en daalde BHP Billiton 5 procent. In Frankfurt waren de autobouwers Volkswagen (min 4,8 procent) en BMW (min 3,8 procen) de sterkste dalers.

De euro was 1,0856 dollar waard, tegen 1,0790 dollar bij het Europese slot woensdag.

Gerelateerde artikelen