ECO8 jan '16 08:49

'Licht hogere opening AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger van start.

Ook de rest van de Europese aandelenmarkten beginnen de laatste handelsdag van de week voorzichtig. Een hogere olieprijs en overwegend hogere koersen in Azië bieden wat steun aan de markt, die donderdag nog hard onderuit ging.

Marktanalist Ron van der Does van IG Nederland sprak voorbeurs van een mogelijk ,,afwachtende, maar redelijke opening'''. Daarbij zal volgens hem de aandacht in de loop van de ochtend uitgaan naar het maandelijkse Amerikaanse banenrapport, dat in de middag op de rol staat.

Donderdag sloot de AEX nog bijna 2 procent lager en kelderden de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen tot 2,3 procent. Wel gaf het besluit van de Chinese beurstoezichthouder om af te zien van handelsonderbrekingen bij scherpe koersdalingen wat lucht tegen het einde van de sessie.

Shell

Shell staat mogelijk in de aandacht vanwege de weer wat oplopende olieprijzen. Daarnaast heeft het olie- en gasconcern volgens ingewijden aan beleggers verteld dat de miljardenovername van de Britse gasproducent BG Group zelfs rendabel is als de olieprijs in de komende twee jaar uitkomt op een gemiddelde van 50 dollar per vat.

Amerikaanse olie werd vrijdag voorbeurs 2,4 procent duurder op 34,07 dollar en Brentolie steeg 2,7 procent in prijs tot 34,66 dollar per vat.

Top pick

Verschillende fondsen bewegen mogelijk op advieswijzigingen. Zo zette Barclays, in een rapport waarbij het aangaf positiever te zijn geworden over de Europese bankensector, zowel ING als ABN AMRO op zijn zogenoemde 'top pick'-lijst. UBS werd negatiever over luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Verder begint de Japanse bank Nomura met het volgen van chemicaliëndistributeur IMCD met een koopadvies.

De euro was voorbeurs met 1,0858 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese aandelenmarkten op donderdag.

Gerelateerde artikelen