ECO8 jan '16 10:43

Stakers Rotterdamse haven gaan weer praten

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Stakers in de Rotterdamse haven treden volgende week weer in overleg met het havenbedrijf over het conflict in de containersector.

ANP
ANP

De vakbonden meldden vrijdag dat de beheerder van de Rotterdamse haven hen een nieuwe uitnodiging heeft gestuurd voor een verkennend gesprek. FNV en CNV hebben die uitnodiging geaccepteerd.

Het verkennende gesprek vindt maandag plaats. Het havenbedrijf praat volgens de bond ook apart met de werkgevers in de containersector. ,,We hopen dat deze verkenning oplevert dat we de onderhandelingen kunnen hervatten'', aldus CNV-bestuurder Albert van Damme.

Donderdagmiddag brak een 24-uursstaking uit in de haven. Op alle containerterminals legden havenwerkers hun werk neer om meer werkzekerheid af te dwingen. De bonden beperkten de actie tot een dag, omdat ze de staking als middel zagen om partijen snel weer om de tafel te krijgen.

Staking

De staking was vrijdagmorgen nog niet afgelopen. De havenwerkers gaan pas vrijdagmiddag om 15.15 uur weer aan het werk. Dan is er voor een volle 24 uur gestaakt.

De bonden spreken van een hoge opkomst. Bij alle ploegen doen honderden havenwerkers mee. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam lag de containeroverslag in de haven vrijdagmorgen nog steeds helemaal stil.

Het is de eerste massale havenstaking in dertien jaar. De bonden vrezen dat er in de Rotterdamse containersector honderden banen verloren gaan door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte. Daarom eisen ze goede garanties dat er komende tijd geen gedwongen ontslagen vallen.

Gerelateerde artikelen