ECO8 jan '16 11:58

Rust op beurzen na tumultueuze week

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen keerde vrijdagochtend de rust terug na de zeer tumultueus verlopen eerste week van 2016.

ANP
ANP

Hogere koersen in Azië gaven wat steun aan de handel, maar het herstel bleef zeer beperkt na de flinke klappen van eerder deze week. In Amsterdam woog een koersverlies van Shell zwaar op de AEX.

De Amsterdamse hoofdindex stond aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 418,83 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 664,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Shell zette een stevige rem op het herstel van de AEX. De oliereus leverde 2,7 procent in, ondanks het lichte herstel van de olieprijs. Elders in Europa leverden concurrenten Total en BP 1 tot 2 procent in. De prijs van een vat Brentolie steeg vrijdagochtend met 0,6 procent naar 33,94 dollar. Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder en kwam daarmee uit op dollar per 33,38 vat.

Uitverkoop

Aandelen die eerder deze week in de uitverkoop gingen werden opgepikt. Zo kreeg staalproducent ArcelorMittal er in de AEX 0,4 procent bij en werd verzekeraar Delta Lloyd ruim 1 procent meer waard. Kabelexploitant Altice voerde de lijst van 25 hoofdfondsen aan met een plus van bijna 3 procent.

TNT noteerde onveranderd op 7,75 euro. De Europese Commissie stemde vrijdagochtend definitief, zonder voorwaarden, in met de overname van het bedrijf door FedEx. Beide bedrijven gaven in oktober al aan dat er groen licht zou komen uit Brussel. Het wachten is nu nog op akkoord van toezichthouders in China en Brazilië. FedEx biedt 8 euro per aandeel TNT.

Chipbedrijven

Chipbedrijven hielden het moeilijk, onder meer door tegenvallende cijfers van chipproducent TSMC en smartphonemaker Samsung. In de MidKap stonden de toeleveranciers aan de chipindustrie ASMI en Besi 2,2 en 3,6 procent in de min. ASML daalde in de AEX bijna 2 procent.

De Europese beurzen kenden deze week de slechtste start van een jaar in tijden. De AEX staat nu ruim 5 procent onder het niveau waarmee 2015 werd uitgeluid. In Frankfurt leverde de DAX deze week bijna 7 procent in, terwijl Londen en Parijs 4 à 5 procent verloren in 2016.

De euro was vrijdagochtend 1,0870 dollar waard, tegen 1,0856 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Gerelateerde artikelen