ECO8 feb '16 11:17

Ravage op beurzen door zorgen over groei

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen leverden maandagochtend fors in, na een vlakke openingsfase.

Volgens handelaren maakten beleggers zich opnieuw zorgen over de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie. De AEX in Amsterdam kende geen enkele stijger en de helft van de 25 fondsen verloor op zijn minst 2,5 procent.

Rond half twaalf koerste de graadmeter van Beursplein 5 2,3 procent lager op 404,55 punten en daalde de MidKap 3,1 procent tot 630,92 punten. De toonaangevende indices in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tussen de 2 procent en 2,4 procent in.

,,Beleggers lijken maar geen oordeel te kunnen vellen over de wereldeconomie, maar ze zien wel een toenemende kans op een recessie en deflatie'', zei een beleggingsstrateeg. ,,De koersen schieten al een tijdje flink heen en weer en het gebrek aan een duidelijk toekomstbeeld is verontrustend.''

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal (min 6,5 procent) was de sterkste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Het aandeel stond de afgelopen maanden al geregeld in de min door de zorgen over de ontwikkeling van de economie. Sinds de aankondiging van een claimemissie en een omvangrijk verlies in 2015, vorige week, is het fonds helemaal uit de gratie.

Kabelaar Altice (min 5,3 procent) volgde op de voet en ook de zwaargewichten ING (min 3 procent) en Shell (min 2,6 procent) stonden flink onder druk. Shell had onder meer last van een verdere daling van de olieprijzen. Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper op 30,42 dollar per vat en de prijs van Brentolie daalde met 1,6 procent tot 33,50 dollar.

Euro

Ook in de MidKap stond het merendeel van de fondsen diep in de min, met Fugro voorop (min 9,3 procent). Online broker BinckBank (min 7,6 procent) spande de kroon nadat het bedrijf zijn handelsactiviteiten in het laatste kwartaal van vorig jaar zag afnemen. Ook het nieuwe jaar is ,,langzaam'' van start gegaan.

Air France-KLM daalde ruim 2 procent na een eerdere winst. De luchtvaartcombinatie maakte bekend dat het aantal vervoerde passagiers bij KLM in januari flink steeg, met 8,2 procent op jaarbasis tot 2,1 miljoen reizigers. Fagron ging aan kop bij de middelgrote fondsen en liep met een winst van 1,5 procent een fractie van het koersverlies van afgelopen vrijdag in. Toen daalde de koers met 13 procent na de presentatie van tegenvallende resultaten.

De euro was 1,1175 dollar waard, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Gerelateerde artikelen