ECO9 feb '16 07:39

'Herstel van huizenmarkt houdt aan'

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (ANP) - De opmars van de woningmarkt komt dit jaar nog niet ten einde.

ANP
ANP

Dat voorspelde het economisch bureau van Rabobank dinsdag, in navolging van andere marktvorsers. De huizenprijzen en het aantal verkopen blijven in de lift zitten, aldus de bank.

,,Mensen hebben nog steeds het gevoel dat huizen goedkoop zijn'', zegt Rabobank-econoom Paul de Vries. ,,Daarbij is de rente nog erg laag, waardoor mensen denken dat ze nu hun slag moeten slaan omdat de rente weer omhoog kan gaan.'' Wat volgens de deskundige ook meespeelt is dat er de laatste tijd meer huizen worden verkocht dan er te koop worden gezet. Het aanbod aan koopwoningen slinkt dus, wat prijsverhogend werkt.

Rabobank denkt zelfs dat de huizenprijzen dit jaar iets harder kunnen oplopen dan vorig jaar. De bank voorspelt dat woningen gemiddeld 2,75 tot 4,75 procent duurder worden. Dat is meer dan de groei van 2,8 procent die Rabobank afgelopen jaar signaleerde.

Betaalbaarheid

Een en ander zorgt ervoor dat de betaalbaarheid van huizen naar verwachting voor het eerst sinds 2008 iets afneemt, aldus De Vries. Doordat de huizenprijzen door de bank genomen harder stijgen dan het huishoudinkomen zullen de maandlasten voor kopers dit jaar voor het eerst weer iets duurder uitvallen dan in het voorgaande jaar.

De woningverkopen laten al enige tijd krachtig herstel zien. Wat betreft het aantal transacties zal de groei dit jaar waarschijnlijk iets afzwakken vergeleken met vorig jaar, voorziet De Vries. Hij denkt dat het aantal verkochte woningen in 2016 uitkomt op 180.000 tot 200.000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen