ECO9 feb '16 22:52

Star Wars-film stuwt winst Walt Disney

Auteur: ANP Nieuws

BURBANK (ANP) - Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft in het afgelopen kwartaal de hoogste kwartaalwinst ooit behaald, dankzij het succes van de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens.

EPA
EPA

Dat maakte Disney dinsdag na het slot van de beurshandel in New York bekend.

De nettowinst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar bedroeg 2,9 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro), tegen 2,2 miljard dollar een jaar eerder. De omzet ging met 14 procent omhoog naar 15,2 miljard dollar. Disney zag de omzet bij zijn filmstudiodivisie met 46 procent toenemen dankzij de enorme populariteit van de nieuwe Star Wars-film die in december in de bioscoop uitkwam. Daarnaast werd ook geprofiteerd van de verkoop van speelgoed van Star Wars. Verder werd bij de pretparken van Disney een flink hogere winst in de boeken gezet.

,,Dankzij het fenomenale succes van Star Wars hebben we de hoogste kwartaalwinst in de geschiedenis van ons bedrijf geboekt'', zei topman Robert Iger in een toelichting op de resultaten. Bij de sportzender ESPN daalde de winst echter vanwege onder meer hogere programmakosten en lagere kijkcijfers.

Volgens Iger is het het tiende kwartaal op rij dat de winst per aandeel met dubbele cijfers toeneemt. De cijfers waren beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Disney ging in de handel nabeurs op Wall Street echter wel omlaag.

Gerelateerde artikelen