ECO10 jan '16 13:12

Gesteggel over cao in grootmetaal houdt aan

Auteur: ANP Nieuws

ZOETERMEER (ANP) - De onderhandelingen over een cao in de grootmetaal hebben na acht maanden nog altijd geen resultaat opgeleverd.

ANP
ANP

Beide kampen verweten elkaar dit weekeinde halstarrigheid.

Werkgeversorganisatie FME trok in november haar eindbod in en kwam daarna naar eigen zeggen met andere voorstellen tijdens ,,verkennende overleggen''. Onderhandelaar Peter Bongaerts van FME meent dat de werkgevers ,,maximaal hebben ingezet op een succesvol verloop''.

Volgens FME moeten werkgevers voorop lopen met innovaties en slimme arbeidsprocessen om de concurrentieslag in zowel binnen- als buitenland te winnen. Werknemers zullen zich moeten aanpassen door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. ,,Deze transitie vraagt erom dat sociale partners hun verantwoordelijkheid nemen en nu al de nodige stappen in de goede richting zetten''.

Verschillen

De bonden FNV en CNV beaamden dat ,,de verschillen niet konden worden overbrugd''. De grote onderwerpen waren zeggenschap van werknemers over hun werktijden, de investering in opleidingen en de omvang van een loonsverhoging.

FNV ziet ,,geen perspectief'' meer op een cao in de Metalektro (ongeveer 140.000 werknemers). ,,We vragen heel gewone dingen, zoals zeggenschap over werktijden die steeds eenzijdiger en onzekerder worden met teveel overwerk, maar dat wordt de werknemers niet gegund''.

Onverantwoord

CNV vindt het onverantwoord dat de vorige cao al acht maanden geleden verstreek. ,,Het is een hele slechte zaak dat FME zo weinig bereid is om aan de wensen van mensen tegemoet te komen''. De bond vreest dat de sector zijn aantrekkingskracht op nieuwe werknemers verliest.

FME en FNV gaan met hun achterban overleggen over de ontstane impasse.

Gerelateerde artikelen