ECO10 feb '16 22:26

Wall Street houdt winst niet vast

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Amerikaanse beurzen wisten woensdag hun eerdere winsten niet vast te houden.

ANP
ANP

In eerste instantie werden opmerkingen van centralebankpresident Janet Yellen, waaruit op te maken viel dat de Federal Reserve geen haast gaat maken om de rente snel verder op te voeren, positief ontvangen. Het goede beurssentiment verloor in de loop van de handelsdag echter aan kracht.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,6 procent in het rood op 15.914,74 punten en de bredere S&P 500 noteerde met een marginale min op 1851,86 punten. Alleen schermenbeurs Nasdaq wist het hoofd boven water te houden en eindigde de handelsdag 0,4 procent in de plus op 4283,59 punten.

Yellen liet tijdens een toespraak in het Congres weten dat aanhoudende onrust op de financiële markten invloed kan hebben op het tempo van de renteverhogingen die de centrale bank voor dit jaar voorziet. Ze hield wel vast aan de voorspelling dat deze geleidelijk zal worden verhoogd. In december verhoogde de Fed voor het eerst in bijna tien jaar de rente. De volgende beleidsvergadering staat gepland in maart.

Recordwinst

Aan het bedrijvenfront zakte Dow-fonds Walt Disney 3,8 procent. Het entertainmentconcern behaalde afgelopen kwartaal weliswaar een recordwinst dankzij het enorme succes van de nieuwe Star Wars-film, maar zag de winst bij de sportzender ESPN dalen. Dat viel slecht bij beleggers.

Mediaconcern Time Warner speelde 5 procent kwijt, ondanks de bekendmaking van een hoger dan verwachte vierdekwartaalwinst. Twitter won 4 procent, in aanloop naar de jaarcijfers die nabeurs openbaar worden gemaakt. Ook Tesla (min 3,1 procent) en Cisco (min 0,6 procent) komen nabeurs met cijfers.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 27,38 dollar per vat. Brent won 2 procent tot 30,91 dollar. De euro noteerde 1,1294 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot.

Gerelateerde artikelen