ECO11 feb '16 09:10

Forse verliezen op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is donderdag weer met grote verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere graadmeters in Europa openden diep in het rood. Economische zorgen voerden de boventoon op de beursvloeren, waar beleggers een stroom aan vooral Europese bedrijfsresultaten verwerkten. Ook een verdere daling van de olieprijs deed het humeur van beleggers geen goed.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in het eerste uur 2,8 procent lager op 383,36 punten. De MidKap zakte 2,7 procent tot 589,73 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 3,1 procent. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,6 procent tot 26,76 dollar per vat. Brent daalde 1,1 procent tot 30,48 dollar.

SBM Offshore, dat met een min van 6,6 procent de grootste daler was in de MidKap, kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers aan dichtbij een schikking te zijn met de Braziliaanse autoriteiten inzake het Petrobras-schandaal. Het neemt daarvoor een voorziening van 245 miljoen dollar. Het bedrijf zag vorig jaar de winst fors kelderen, maar stelde wel voor het eerst sinds 2011 weer een dividend voor.

Arcelor

Roestvrijstaalconcern Aperam was de enige stijger bij de middelgrote fondsen, nadat het bij zijn jaarcijfers aangaf positief te zijn over de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2016. Het voormalige onderdeel van staalgigant ArcelorMittal steeg 2,9 procent.

Arcelor zelf was de grootste daler in de AEX met een verlies van 5,6 procent, op de voet gevolgd door Altice (min 5,3 procent), Aegon (min 5 procent) en Delta Lloyd (min 4,9 procent). De graadmeter kende, op TNT na dat wordt overgenomen, geen winnaars. Alle koersverliezen bij de hoofdfondsen waren groter dan 1,5 procent.

Euro

Elders in Europa openden onder meer Société Générale en mijnbouwer Rio Tinto de boeken. Eerstgenoemde klapte in Parijs meer dan 10 procent omlaag, terwijl Rio in Londen 6,3 procent kwijtspeelde. Adidas verhoogde zijn winst- en omzetprognose voor het huidige jaar. Het was daardoor een opvallende winnaar in Frankfurt, de koers van de sportartikelengigant ging met 2,3 procent omhoog.

De euro noteerde 1,1310 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Gerelateerde artikelen