ECO11 feb '16 12:47

Toezichthouder ACM krijgt weer tik op vingers

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een tik op de vingers gekregen omdat het in 2012 een voorgenomen overname blokkeerde van beschuitmerk Bolletje door bakkersconcern Continental Bakeries.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vernietigde die beslissing donderdag, vanwege een slechte onderbouwing.

De ACM hield de deal tegen, omdat het vreesde dat de prijs van beschuit anders zou stijgen. Bolletje en Continental Bakeries, die onder meer huismerkbeschuit maakt, zouden samen een te groot marktaandeel krijgen. Maar volgens het college heeft de mededingingswaakhond nooit hard gemaakt dat Bolletje daadwerkelijk met de huismerken concurreerde.

Bolletje kwam later, in 2013, in handen van zijn Duitse branchegenoot Borggreve. De uitspraak van het CBb is mogelijk nog wel relevant bij het claimen van schadevergoedingen. Over de vragen of er schade is geleden en wie daar dan voor verantwoordelijk zou zijn, heeft het college zich niet uitgelaten. Partijen hebben aangeven de kwestie graag in onderling overleg op te lossen.

De ACM is teleurgesteld over het oordeel van het CBb. Bij Continental Bakeries, ook bekend van de merken Haust, Brinky en Bussink Deventer Koek, was donderdag niemand beschikbaar voor commentaar. Bolletje wilde niet reageren.

Gerelateerde artikelen