ECO12 feb '16 08:24

'AEX opent wat hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs opent vrijdag naar verwachting in de plus, na de forse koersverliezen van een dag eerder.

ANP
ANP

Ook de andere Europese graadmeters zullen waarschijnlijk hoger aan de laatste handelsdag van de week beginnen. Beleggers krijgen onder meer Europese economische groeicijfers te verwerken.

De stijgende olieprijzen geven de financiële markten wat steun. De mogelijke bereidheid van oliekartel OPEC om de productie te verlagen, deed Amerikaanse olie 4,4 procent opveren tot 27,36 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg met 4,7 procent tot 31,46 dollar per vat.

Op Beursplein 5 is de bedrijfsagenda vrijdag vrij leeg, op wat kleiner nieuws na. Zo openden vastgoedinvesteerders NSI en Eurocommercial Properties de boeken. Donderdag nabeurs deden Nedap, Acomo en Holland Colours dat al. Elders in Europa kwamen onder meer Commerzbank, ThyssenKrupp en Renault met resultaten.

Amerikaans rentebeleid

Donderdag kwam de financiële sector weer onder druk te staan door zorgen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Ook grondstofgerelateerde bedrijven waren uit de gratie. De AEX-index sloot 3,1 procent lager op 382,61 punten en de MidKap verloor 3,4 procent tot 585,47 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen met verliezen tussen 2,4 en 4,1 procent de handel uit.

De Amerikaanse aandelenbeurzen leden ook flinke verliezen. De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent lager, de S&P 500 verloor 1,2 procent en de Nasdaq 0,4 procent.

De euro noteerde voorbeurs 1,1315 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen