ECO12 feb '16 15:54

Winsten voor Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen noteerden vrijdag in de middaghandel flinke winsten, waarmee een deel van de zware verliezen van de afgelopen tijd werd goedgemaakt.

ANP
ANP

De sterke stijging van de olieprijs bood steun, terwijl de hard geraakte financiële fondsen weer wat opkrabbelden.

In Amsterdam stond de AEX-index 1,4 procent in de plus op 387,80 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 592,04 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 2 procent.

De olieprijs liep op door berichten dat oliekartel OPEC bereid zou zijn een beperking van zijn productie te overwegen. Amerikaanse olie werd 7,5 procent duurder bij 28,19 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 6 procent naar 31,86 dollar.

Delta Lloyd

De AEX werd aangevoerd door staalproducent ArcelorMittal, die 6,6 procent won na grote verliezen eerder deze week. De Europese Commissie meldde onderzoek te gaan doen naar de dumping van staalproducten door China, dat samen met Rusland ook importheffingen aan de broek kreeg op het gebied van staal.

Verzekeraar Delta Lloyd, die het deze week ook zwaar te verduren kreeg, boekte een koerswinst van 6,4 procent. Ook andere financiële fondsen toonden herstel. ING kreeg er 2,9 procent bij, terwijl Aegon en NN tot 1,6 procent wonnen. ABN AMRO deelde niet in het herstel en noteerde een min van 2 procent.

Commerzbank

In Frankfurt werd Commerzbank met een plus van 16,7 procent beloond voor zijn jaarcijfers. Deutsche Bank won 9,4 procent. In Parijs ging BNP Paribas 3,2 procent omhoog en in Zürich klom UBS 3 procent.

Op het Damrak was de bedrijfsagenda vrijdag vrij leeg, op wat bedrijfsresultaten van kleinere fondsen na. Zo openden vastgoedinvesteerders NSI (plus 1,6 procent) en Eurocommercial Properties (plus 1,9 procent) de boeken. Donderdag nabeurs deden Nedap (plus 1,8 procent), Acomo (min 2,9 procent) en Holland Colours (min 1 procent) dat al.

Euro

Een opvallende winnaar in Londen was Rolls-Royce, dat meer dan 18 procent steeg. Hoewel de producent van vliegtuig- en scheepsmotoren voor het eerst in jaren het mes zet in zijn dividend, hield het bedrijf vast aan de verwachtingen voor 2016. De afgelopen tijd kwam Rolls-Royce met een reeks winstwaarschuwingen.

De euro noteerde 1,1249 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen