ECO15 jan '16 15:57

AEX nadert 400 puntengrens

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs gleed vrijdagmiddag verder af en naderde de grens van 400 punten.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten stonden op forse verliezen in navolging van de negatieve stemming in Azië en de lagere opening op Wall Street. De bezorgdheid over de wereldwijde economische groei bleef de markt in de greep houden.

Kort na de openingsbel op Wall Street stond de AEX 2,9 procent lager op 401,34 punten. De MidKap zakte 2,4 procent tot 638,25 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 3 procent onderuit.

De prijzen van Amerikaanse olie en Brentolie uit de Noordzee gingen door zorgen over de Chinese economie en aanhoudende overcapaciteit verder omlaag. Dat zette de oliefondsen en grondstoffensector onder zware druk. Shell en BP verloren 3,8 procent en 2,3 procent aan beurswaarde, terwijl Total ook een min toonde van 2,3 procent.

ArcelorMittal

Staalgigant ArcelorMittal zakte 5,9 procent en was daarmee de grootste daler van de hoofdindex in Amsterdam. Anglo American kelderde in Londen bijna 10 procent en ook branchegenoten BHP Billiton (min 5,9 procent) en Glencore (min 5,2 procent) hadden het zwaar.

Intel, dat donderdag nabeurs in de Verenigde Staten aangaf opnieuw last te hebben gehad van een slinkende vraag naar pc's, zette de technologiesector onder druk. ASML verloor in de AEX 3,8 procent, Besi en ASMI daalden in de MidKap tot 4,9 procent.

Telegraaf Media Groep (TMG) zakte 1 procent. Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf verhuist zijn radiozenders Sky en Veronica naar een nieuw bedrijf met de radiozenders van Talpa, waaronder Radio 538. TMG krijgt een minderheidsbelang in dit bedrijf.

Euro

Renault, dat donderdag al ruim 10 procent kwijtspeelde toen bleek dat het onderwerp is van een onderzoek naar uitstootwaarden, daalde 4,7 procent en PSA Peugeot Citroën zakte 2,6 procent. Volkswagen ging 3,9 procent omlaag.

De euro was 1,0938 dollar waard, tegen 1,0854 dollar bij het Europese slot donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen