ECO16 feb '16 09:13

Weer glansrol voor grondstoffen op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag voor de derde dag op rij in de plus.

ANP
ANP

De indices werden, zoals zo vaak in de afgelopen maanden, aangejaagd door de grondstoffensector. KPN viel in Amsterdam uit de toon na de aankondiging van een fusie van Vodafone en Liberty Global in Nederland, waardoor een geduchte concurrent voor het telecombedrijf ontstaat.

Na een halfuur handelen stond de Amsterdamse AEX 0,6 procent hoger op 406,23 punten en steeg de MidKap 0,8 procent tot 620,72 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent omhoog.

Staalconcern ArcelorMittal ging aan kop in de AEX met een winst van 3,8 procent, op de voet gevolgd door Shell dat 3 procent vooruit ging. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,9 procent tot 30,87 dollar en Brentolie werd 5,1 procent duurder op 35,11 dollar per vat. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en Fugro stegen in de MidKap respectievelijk 4,1 en 2,1 procent.

Sterke stijgers

Andere sterke stijgers bij de hoofdfondsen waren kunstmestfabrikant OCI (plus 1,7 procent), tankopslagbedrijf Vopak (plus 1,4 procent) en Aalberts (plus 0,9 procent). De industrieel toeleverancier kondigde aan het Amerikaanse Schroeder Industries over te nemen.

Ook in het buitenland, met name in Londen, stonden grondstofgerelateerde bedrijven fors hoger. De mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto streken in de Britse hoofdstad winsten tot 4 procent op.

KPN was de hekkensluiter in de AEX met een verlies van 1,1 procent. Vodafone Nederland en Ziggo bundelen hun krachten en vormen op die manier de nummer 2 achter de marktleider. De combinatie kan diensten aanbieden via eigen netwerken die het hele land beslaan en zal ruim 5 miljoen mobiele abonnees bedienen.

Euro

De koers van TNT (min 0,1 procent) bewoog amper vanwege het al maandenlang uitstaande overnamebod op de pakketbezorger van het Amerikaanse FedEx. TNT presenteerde een nettowinst van 19 miljoen euro in het vierde kwartaal, waar een jaar eerder een verlies van 137 miljoen euro werd genoteerd.

De euro was 1,1168 dollar waard in vergelijking met 1,1155 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten.

Gerelateerde artikelen