ECO17 feb '16 08:25

Beurs verwerkt ABN en DSM

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting nagenoeg vlak.

ANP
ANP

Ook de andere graadmeters in Europa beginnen mogelijk rond het slot van de vorige sessie aan de nieuwe handelsdag. Op Beursplein 5 kwamen onder meer speciaalchemiebedrijf DSM en ABN AMRO met cijfers naar buiten.

Beleggers zijn verder in afwachting van de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag openbaar worden gemaakt. Daaruit hopen ze signalen te vinden over het toekomstige rentebeleid van de Federal Reserve.

In Azië was de stemming op de beursvloeren overwegend negatief. Steun wordt echter gevonden uit de Verenigde Staten, waar Wall Street dinsdag een herstelrally voortzette. De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent in de plus, de breed samengestelde S&P 500 steeg 1,7 procent en technologiegraadmeter Nasdaq sloot 2,3 procent hoger.

DSM

Hoofdfonds DSM weet de aandacht op zich gericht. Het concern profiteerde in het vierde kwartaal van onder meer kostenbesparingen. Vooral de voedingsmiddelendivisie deed goede zaken.

ABN AMRO zag de winst in het vierde kwartaal op jaarbasis met een derde dalen tot 272 miljoen euro. Dat kwam met name door wettelijke heffingen als de bankenbelasting, die het resultaat met 190 miljoen euro drukten, meldde de bank.

Ook beursexploitant Euronext opende de boeken. Het zag de winst en omzet flink groeien en komt in het tweede kwartaal met een nieuw strategisch plan naar buiten.

Olie

Het sinds kort in Amsterdam genoteerde vastgoedbedrijf WDP lanceerde een nieuw groeiplan voor de periode 2016-2020. Het mikt daarbij op een toename van het zogenoemde courante resultaat van minstens 25 procent, tot een minimum van 6,25 euro per aandeel. Dat resultaat was in 2015 5 euro per aandeel.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 28,80 dollar en Brent werd 0,7 procent goedkoper op 31,97 dollar per vat. De euro was voorbeurs met 1,1171 dollar waard, tegen 1,1140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Gerelateerde artikelen