ECO17 feb '16 15:55

Europese beurzen in het groen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden woensdagmiddag flink hoger.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten veel bedrijfsresultaten. Verder krijgt de handel steun van de stijgende olieprijzen en de positieve opening in New York.

De AEX-index in Amsterdam noteerde halverwege de middag 2,3 procent hoger op 412,34 punten. De MidKap steeg 2,8 procent tot 632,66 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stegen de graadmeters tot 2,5 procent.

In de AEX stond verzekeraar Delta Lloyd fier bovenaan met de winst van ruim 11 procent. Staalconcern ArcelorMittal, kunstmestbedrijf OCI en verzekeringsconcern Aegon deden het ook goed met plussen tot 6,7 procent.

Galapagos

DSM moest echter een verlies slikken van 0,9 procent. Hoewel het speciaalchemiebedrijf in het vierde kwartaal wist te profiteren van kostenbesparingen, leek er teleurstelling te zijn over onder meer het dividend.

Bij de middelgrote bedrijven ging Galapagos aan kop met een winst van 8,1 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuwe stap gezet in zijn onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte.

Euronext

Ook ABN AMRO kwam met resultaten naar buiten. De bank zag de winst in de laatste verslagperiode van vorig jaar dalen vanwege onder meer wettelijke heffingen als de bankenbelasting. ABN zakte 0,9 procent.

Beursuitbater Euronext zag zijn koers met 6,8 procent teruglopen. Euronext behaalde afgelopen jaar een 46 procent hogere winst, maar deed geen verder uitspraken over voorgenomen kostenverlagingen dit jaar. Dat stelde beleggers teleur.

Europa

In Parijs koerste Crédit Agricole ruim 15 procent in de plus, nadat de bank zijn winst in het vierde kwartaal met meer dan een kwart zag toenemen.

In Frankfurt zakte Nivea-producent Beiersdorf 3,2 procent na de presentatie van cijfers. Energieconcern RWE kelderde 13 procent, nadat het aangaf zijn dividend op gewone aandelen in 2015 op te schorten.

Olie en euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 29,63 dollar en Brent werd 2,7 procent duurder op 33,05 dollar. In Teheran vond overleg plaats tussen de OPEC-leden Iran, Irak en Venezuela over een bevriezing van de productie.

De euro was 1,1134 dollar waard, tegen 1,1140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Gerelateerde artikelen