ECO17 feb '16 21:34

Olieprijzen zetten Wall Street hoger

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn woensdag opnieuw flink in de plus gesloten.

ANP
ANP

Daarmee werd het herstel van de voorgaande handelsdagen voortgezet. De sterk stijgende olieprijzen boden steun aan de handel op Wall Street.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 1,6 procent hoger op 16.453,83 punten. De brede S&P 500 steeg 1,7 procent naar 1926,82 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 2,2 procent tot 4534,07 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 5,3 procent tot 30,58 dollar, terwijl Brent 6,5 procent steeg tot 34,29 dollar. Woensdag hielden de OPEC-leden Iran, Irak, Qatar en Venezuela overleg in Teheran over een bevriezing van de productie zoals Saudi-Arabië en Rusland willen. Iran wilde na afloop niet zeggen of het bereid is de productie te gaan bevriezen, maar zei wel positief te staan tegenover een overeenkomst om de oliemarkt te stabiliseren.

T-Mobile

Verder verwerkten beleggers de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve ziet meer risico's voor de Amerikaanse economie door de onrust op de financiële markten en de sterk gedaalde olieprijzen. Fed-president Janet Yellen liet onlangs al weten dat de turbulentie op de markten invloed kan hebben op het tempo van renteverhogingen dat de Fed voor dit jaar voorziet.

De Amerikaanse tak van Deutsche Telekom presenteerde voorbeurs een veel hogere winst dan verwacht. De op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten verwacht dit jaar 3,4 miljoen nieuwe abonnees te mogen verwelkomen. Het aandeel T-Mobile US steeg 1,1 procent.

Fossil Group

Ander bedrijfsnieuws kwam onder meer van Kinder Morgan (plus 10 procent). Berkshire Hathaway, het bedrijf van multimiljardair Warren Buffett, maakte bekend een belang in de exploitant van olie- en gaspijpleidingen te hebben genomen. Horlogemaker Fossil Group en internetreisbureau Priceline maakten meevallende cijfers bekend en wonnen respectievelijk 28,6 en 11,2 procent.

Daarnaast kwam positief nieuws over de Amerikaanse industriële productie. Wel kwamen teleurstellende gegevens naar buiten over de woningbouw in de VS.

De euro was 1,1131 dollar waard, tegen 1,1138 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Gerelateerde artikelen