ECO18 jan '16 09:16

AEX opent licht in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst geopend.

ANP
ANP

Ook elders in Europa toonden de beurzen herstel, na de stevige verliezen van vrijdag.

De AEX-index stond na ruim een halfuur handel 0,8 procent in de plus op 406,61 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 644,30 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen begonnen met winsten van 0,6 tot 0,9 procent.

Op TNT (min 0,2 procent) na stonden alle 25 AEX-fondsen in het groen. Staalfabrikant ArcelorMitttal, die de afgelopen tijd hard werd geraakt door de zorgen over de Chinese economie, voerde de lijst aan met een winst van 3,2 procent. Kunstmestfabrikant OCI volgde met een plus van bijna 2 procent.

Aalberts

Uitzender Randstad won 1,2 procent, na bemoedigende uitspraken van de Zwitserse concurrent Adecco (plus 1,8 procent in Zürich). Die zag de omzet de afgelopen maanden vooral in Europa aantrekken.

Aalberts Industries noteerde nagenoeg onveranderd. Het industriële bedrijf neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Ushers Machine & Tool over voor een onbekend bedrag. Ushers heeft een jaaromzet van 40 miljoen dollar.

Shell

Shell stond 0,6 procent in de plus, ondanks de verdere daling van de olieprijs. Die stond maandag onder druk door de opheffing van de sancties tegen Iran en zakte voor het eerst in jaren tot minder dan 28 dollar. Rond 09.30 uur stond Brentolie 1,7 procent in de min op 28,45 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper bij 29,03 dollar per vat.

In Parijs won vliegtuigbouwer Airbus 1,8 procent. Afgelopen weekeinde werd bekendgemaakt dat Iran 144 vliegtuigen van het Europese concern koopt. Met dat contract zou een bedrag van ruim 9 miljard euro zijn gemoeid.

Euro

In Frankfurt hoorde drukpersenmaker Heidelberger Druckmaschinen bij de winnaars. Het aandeel steeg 2,2 procent nadat de topman van het concern had aangegeven dat de marktomstandigheden in China stabiel zijn.

De euro was maandagochtend 1,0885 dollar waard, tegen 1,0953 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen