ECO18 feb '16 07:31

'KLM plukt eerste vruchten van besparingen'

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - KLM begint de vruchten te plukken van de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om de kosten te verlagen.

ANP
ANP

Dat zei topman Pieter Elbers donderdag tegen het ANP in een toelichting op de jaarcijfers.

KLM wist de operationele winst vorig jaar ruimschoots te verdubbelen tot 384 miljoen euro. Daarbij hielpen ook de flink goedkopere brandstof en de zwakke euro een handje. ,,Maar de verbetering is ook voor een derde te danken aan kostenverbeteringen'', zei Elbers.

Volgens de in oktober 2014 aangetreden topman voelen alle KLM'ers inmiddels de noodzaak om harder en efficiënter te gaan werken. Uit het bedrijf zelf zijn initiatieven gekomen waarmee al zeker 10 miljoen euro aan onnodige kosten zijn bespaard.

Meer productiviteit

Daarnaast is in cao's afgesproken dat het personeel voor hetzelfde geld meer productiviteit levert. Ook is voortgang geboekt bij het efficiënter inrichten van de organisatie. Per saldo werkten er eind vorig jaar 500 mensen minder bij KLM dan een jaar eerder. ,,in 2014 groeiden we nog'', benadrukte Elbers.

In de eerste jaarhelft verliep het herstructureringsproces nog moeizaam en werden nauwelijks besparingen gerealiseerd. ,,Maar je zag in de tweede jaarhelft dat de tanker begon te draaien'', aldus Elbers. Daardoor is over heel 2015 alsnog een kostenreductie van 0,9 procent behaald.

Marktaandeel terugwinnen

Dankzij de behaalde resultaten heeft KLM inmiddels weer ruimte om te groeien en marktaandeel terug te winnen, in tegenstelling tot zusterbedrijf Air France. ,,De eerste grote stap is gezet'', zei Elbers. ,,Maar er is meer nodig om KLM weer gezond te maken, zodat er geld is om te investeren.''

De komende tijd wordt opnieuw met sommige vakbonden onderhandeld over nieuwe cao's. Ook de efficiëntieslag op het hoofdkantoor wordt voortgezet. Dat betekent dat meer mensen Het bedrijf zullen verlaten. ,,Dat gebeurt op een manier die past bij KLM, in overleg'', zei Elbers. Aantallen noemde hij niet.

Gerelateerde artikelen