ECO18 feb '16 09:15

Amsterdamse beurs verwerkt cijferstroom

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zakte donderdag na een aanvankelijk hogere opening in het rood.

ANP
ANP

De andere beurzen in Europa gingen ook omlaag. Daarmee kwam een einde aan de koerswinsten van de afgelopen dagen. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten. Daarbij vielen de koerswinsten van uitzender Randstad en advies- en ingenieursbureau Arcadis op.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,2 procent lager op 413,83 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 635,85 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,5 procent.

Randstad was met voorsprong de lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van zo'n 3,8 procent. De uitzender zag zijn winst en omzet vorig kwartaal verder groeien en voorziet die lijn voorlopig door te zetten. Bij de middelgrote fondsen steeg Arcadis ruim 4,5 procent. Het bedrijf, dat de afgelopen tijd op de beurs veel terrein kwijtspeelde, verhoogde onder meer zijn dividend.

Air France-KLM

Ook Air France-KLM deed goede zaken bij de middelgrote fondsen, als lijstaanvoerder met een koerswinst van 6,3 procent. Het luchtvaartconcern boekte, voor het eerst sinds 2010, een winst over een kalenderjaar. Daarbij werd het flink geholpen door de lagere brandstofprijs en goedkopere euro.

BAM ging, na een aanvankelijk hogere opening, maar liefst 7 procent omlaag. De grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland keerde vorig jaar terug naar winst, na een verlies een jaar eerder. Het aandeel BAM was de afgelopen week al flink in waarde toegenomen.

Euro

Ordina leverde 3 procent in. De automatiseerder zag de opbrengsten vorig jaar teruglopen, waarbij de resultaten in Nederland teleurstelden.

Elders in Europa openden onder meer defensieconcern BAE (plus 1,8 procent), hotelconcern Accor (plus 2,2 procent) en voedingsmiddelenconcern Nestlé (min 3,9 procent) de boeken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 31,08 dollar, terwijl Brent 0,1 procent zakte tot 34,47 dollar. De euro was met 1,1140 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Gerelateerde artikelen