ECO18 feb '16 17:50

AEX geeft winst uit handen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gaven donderdag tegen het eind van de handelssessie eerdere winsten deels of geheel prijs nadat Wall Street in het rood dook.

ANP
ANP

De olieprijzen hadden een groot aandeel in de omslag. In Amsterdam voerden Air France-KLM en Randstad de boventoon.

De AEX sloot 0,2 procent lager op 413,79 punten, terwijl de MidKap 0,5 procent won tot 637,63 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,9 en 0,2 procent, terwijl in Londen een verlies van 0,9 procent werd opgetekend. Beleggers in de Britse hoofdstad maakten zich zorgen over een dreigend vertrek van het land uit de EU en verliezen in de mijnbouwsector zorgden voor extra neerwaartse druk.

De olieprijzen stonden lange tijd een aantal procenten in de plus, maar zakten in nadat bekendgemaakt werd dat de Amerikaanse voorraden inmiddels zijn aangezwollen tot het hoogste peil in 86 jaar. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 30,66 dollar na eerder op de dag te hebben gepiekt op 31,98 dollar. Brentolie zakte van een hoogste dagprijs van 35,73 dollar naar 34,34 dollar.

Beurswaarde

Shell was met een min van 2,6 procent één van de sterkste dalers in de AEX evenals ArcelorMittal (min 2,5 procent). De rode lantaarn was voor kabelaar Altice, dat 2,9 procent aan beurswaarde inleverde.

Randstad won 4,7 procent. De uitzender zag zijn winst en omzet vorig kwartaal verder groeien en voorziet die lijn voorlopig door te zetten. Air France-KLM ging aan kop in de MidKap met een plus van 10,7 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern boekte, voor het eerst sinds 2010, een winst over een kalenderjaar.

Bouwer

BAM ging, na een aanvankelijk hogere opening, ruim 9 procent omlaag. De grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland keerde vorig jaar terug naar winst, na een verlies een jaar eerder. Het aandeel BAM was de afgelopen week al flink in waarde toegenomen.

Bij de kleinere fondsen leverde Ordina 5,7 procent in. De automatiseerder zag de opbrengsten vorig jaar teruglopen, waarbij de resultaten in Nederland teleurstelden.

Elders in Europa openden onder meer Puma (plus 2,5 procent), energiebedrijf Centrica (plus 6,9 procent) en voedingsmiddelenconcern Nestlé (min 3,7 procent) de boeken.

De euro was 1,1095 dollar waard, tegen 1,1138 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Gerelateerde artikelen