ECO19 jan '16 09:11

AEX opent flink hoger

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is dinsdag flink hoger begonnen.

ANP
ANP

Beleggers op Beursplein 5 verwerkten de jaarcijfers van zwaargewicht Unilever. Ook speelde de hoop dat een zwakker dan verwachte economische groei in China zal leiden tot extra steunmaatregelen om de tweede economie van de wereld aan te jagen.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,8 procent in de plus op 409,21 punten en nam daarmee duidelijk afstand van de psychologisch belangrijke 400-puntengrens. De MidKap steeg 1,4 procent tot 642,83 punten. Ook de andere beurzen in Europa gingen omhoog, de graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,9 procent.

Unilever won 2,1 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de AEX. Het concern behaalde vorig jaar een hogere omzet, ondanks de afzwakkende marktomstandigheden in veel opkomende landen en geholpen door gunstige wisselkoerseffecten. Wel waarschuwde de onderneming voor lastigere omstandigheden in 2016.

Parijs

In Amsterdam was verder ArcelorMittal in trek, het staalconcern was met een winst van 5,6 procent lijstaanvoerder in de AEX. Ook verzekeraar Delta Lloyd behoorde met een winst van 3,2 procent tot de grotere winnaars. Alleen Wolters Kluwer, dat van Goldman Sachs-analisten een verkoopadvies kreeg, ging omlaag in de hoofdindex.

In Parijs was Crédit Agricole met een koerswinst van bijna 6 procent een opvallende winnaar. Het financieel concern zei te werken aan een verbetering van zijn kapitaalpositie en ,,financiële flexibiliteit'', door een structuuraanpassing. Renault ging in de Franse hoofdstad 0,8 procent vooruit. De autobouwer roept meer dan 15.000 auto's terug naar de garage omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de uitstoot van de wagens te hoog is.

Olie

Zalando werd in Frankfurt 4,5 procent meer waard. De modewebwinkel zag zijn verkopen in het vierde kwartaal verder toenemen, wat zorgen over een mogelijk zwakke kerstperiode deed wegnemen.

De olieprijzen lieten weer wat herstel zien. Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 29,68 dollar per vat, Brentolie noteerde 2,7 procent in de plus op 29,31 dollar per vat. De euro was 1,0866 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het Europese slot maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen