ECO19 jan '16 11:08

IMF tempert verwachtingen voor wereldeconomie

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN) - De wereldeconomie groeit dit en volgend jaar iets minder sterk dan eerder gedacht.

EPA
EPA

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in nieuwe prognoses die dinsdag werden gepubliceerd. Vooral in opkomende economieën is de groei zwakker dan gedacht.

Het IMF voorspelt nu een wereldwijde groei van 3,4 procent dit jaar, gevolgd door een plus van 3,6 procent in 2017. Daarmee is de groei wat sterker dan de plus van 3,1 procent van vorig jaar. De prognose ligt voor beide jaren echter 0,2 procentpunt lager dan het fonds in oktober verwachtte.

In de eurozone komt de economische groei volgens de nieuwe voorspelling in 2016 en 2017 uit op 1,7 procent. Dat is een fractie beter dan vorig jaar en nagenoeg gelijk aan de vorige prognose. Voor de Verenigde Staten werden de verwachtingen licht getemperd, tot plussen van 2,1 procent dit en volgend jaar.

Rusland

De groei van de Chinese economie gaat in de ogen van het IMF dit jaar omlaag naar 6,3 procent, om in 2017 verder af te zwakken naar 6 procent. Met bijna 7 procent kwam de groei vorig jaar al uit op het laagste peil in jaren.

Voor de gehele groep opkomende landen wordt de komende jaren slechts een lichte opleving van de groei voorspeld, mede door de economische crisis in Rusland en Brazilië. Vooral voor de grootste economie van Zuid-Amerika werden de verwachtingen drastisch verlaagd. Daar wordt dit jaar een krimp van bijna 4 procent verwacht. Eerder werd een min van 1 procent ingetekend voor 2016.

Tegenvallers

Het IMF waarschuwt dat de risico's voor nieuwe tegenvallers groot blijven. De verkeerde aanpak van bestaande problemen kan de wereldwijde groei uiteindelijk zelfs laten ontsporen. Het fonds wijst daarbij op de transformatie van de Chinese economie, de lage grondstoffenprijzen en de afbouw van het stimuleringsbeleid in de VS.

Nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie gaf het IMF niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen