ECO19 jan '16 11:45

Herstel op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten veerden dinsdagochtend flink op.

ANP
ANP

Uit overheidscijfers bleek dat de Chinese economische groei zoals verwacht in het vierde kwartaal verder is vertraagd, maar dat wordt positief opgevat omdat het de kans op extra stimuleringsmaatregelen vergroot.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochtend 1,7 procent hoger op 408,89 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 643,05 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot ruim 2 procent omhoog.

Bij de AEX-fondsen behoorde Unilever tot de uitblinkers met een plus van 2,8 procent,. De producent van was- en voedingsmiddelen trotseerde afgelopen jaar de zwakkere marktomstandigheden in opkomende landen als China en behaalde meer omzet. Unilever waarschuwde wel dat 2016 mogelijk nog lastiger wordt.

Parijs

Koploper bij de hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal met een winst van ruim 6 procent. Onderaan de AEX stond TNT met nog altijd een plusje van 0,1 procent. In de koers van de pakketbezorger zit al maanden weinig beweging meer omdat het bedrijf vrijwel zeker wordt overgenomen door FedEx.

In Parijs was Crédit Agricole met een koerswinst van bijna 4 procent een opvallende winnaar. De bank gaat reorganiseren om de financiële situatie te verbeteren. Renault zakte 0,3 procent. De autobouwer roept meer dan 15.000 auto's terug naar de garage omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de uitstoot van de wagens te hoog is.

Olie

Zalando werd in Frankfurt bijna 7 procent meer waard. De Duitse modewebwinkel zag zijn verkopen in het vierde kwartaal verder toenemen, wat zorgen over een mogelijk zwakke kerstperiode deed wegnemen. Ook de winstgevendheid verbeterde.

Ook de olieprijzen lieten na een aantal zwakke dagen herstel zien. Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 29,86 dollar per vat, Brentolie werd verhandeld voor 29,77 dollar per vat, wat neerkomt op een stijging van 4,3 procent. De euro was 1,0870 dollar waard, tegen 1,0885 dollar aan het einde van de Europese beurshandel maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen