ECO19 feb '16 19:30

Wall Street zet beste week van het ja

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag verdeeld gesloten.

ANP
ANP

Een dalende olieprijs drukte wat op het beurssentiment. Desondanks wisten de indices de beste week van het jaar neer te zetten, daarbij geholpen door flinke winsten eerder in de week.

De Dow-Jonesindex eindigde de handelssessie 0,1 procent lager op 16.391,99 punten. De S&P 500 stond vlak op 1917,78 punten. Schermenbeurs Nasdaq hield het hoofd boven water met een winst van 0,4 procent op 4504,43 punten. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 3,1 procent omlaag tot 29,82 dollar per vat. Brent-olie daalde 3,1 procent tot 33,23 dollar per vat.

Chipmachinefabrikant Applied Materials was met een koerswinst van 7,1 procent een opvallende stijger. Het bedrijf gaf een positieve prognose af voor het huidige kwartaal en presteerde de afgelopen verslagperiode iets beter dan voorzien. Het bericht gaf sectorgenoten in de technologiesector ook een duwtje in de rug.

Deere

Machinebouwer Deere zakte 4,2 procent. Het bedrijf temperde zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar. De producent van onder meer tractors en maaidorsers denkt dat de verkopen in het lopende jaar niet 7 procent, maar 10 procent zullen teruglopen. Hierdoor komt de winst waarschijnlijk ook iets lager uit.

Yahoo (plus 2,1 procent) wist ook de aandacht op zich gericht. Het internetbedrijf heeft een speciale commissie samengesteld om de mogelijke opsplitsing van het concern te onderzoeken.

Valeant

Farmaceut Valeant ging 9,7 procent lager na een analistenrapport waarin twijfels werden geuit over onder meer de strategie van het bedrijf. Ook over de boekhoudmethodes van het bedrijf zijn volgens marktkenners van Wells Fargo ,,nog niet alle vragen'' beantwoord.

Icahn Enterprises ging met een verlies van meer dan 11 procent hard omlaag. De beursgenoteerde houdstermaatschappij van miljardair en belegger Carl Icahn wordt mogelijk afgewaardeerd naar 'junk' door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). De firma wees in een rapport op de ,,significante waarde'' die de beleggingsportefeuille van Icahn Enterprises de afgelopen maanden heeft verloren.

De euro was 1,1132 dollar waard, tegen 1,1124 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Gerelateerde artikelen