ECO20 jan '16 06:25

Top verdient zes keer zoveel als werknemer

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De loonkloof bij de duizend grootste bedrijven in Nederland neemt toe.

ANP
ANP

Topverdieners streken in 2014 bijna zes (5,8) keer zoveel op als een doorsnee voltijdwerker. In 2010 was dat nog 5,5 keer zoveel.

Een en ander blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waarbij is gekeken naar de vijf topverdieners per bedrijf. Het bruto jaarsalaris van de bestbetaalden kwam uit op gemiddeld 234.000 euro.

Vooral in de financiële sector is de loonkloof fors. De top verdient hier gemiddeld 11,7 keer zoveel als de gewone werknemers. Daarmee is verschil overigens wel afgenomen ten opzichte van enkele jaren terug. In 2010 ging het nog om 15,7 maal zoveel.

Loonkloof

Ook in de informatie- en communicatiebranche en in de zakelijke dienstverlening is de loonkloof relatief groot. In het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur zijn de verschillen in beloning tussen top en werknemers over het algemeen het kleinst.

Het CBS signaleert ook een tegengestelde trend. De statistici wijzen erop dat de loonkloof bij de grootste honderd bedrijven in Nederland de laatste jaren juist wat is teruggelopen, van 10,6 in 2010 naar 8,7 in 2014. Het gemiddeld jaarloon van de vijfhonderd topverdieners daalde hier in vijf jaar met 18 procent. Het gemiddelde cao-loon steeg tegelijkertijd met 5 procent.

Mannen

Een topsalaris verdienen is over de gehele linie wel nog altijd iets wat vooral aan mannen is voorbehouden. Slechts een op de vijf topverdieners is vrouw. Het aandeel vrouwelijke toppers is ten opzichte van 2010 niet veel toegenomen.

Het statistiekbureau merkt daarbij op dat het aandeel vrouwen in topposities in 2014 op 19 procent lag. Dat ligt in lijn met de hoeveelheid vrouwen met een voltijdsbaan. Van alle werkende vrouwen was ruim 23 procent fulltime aan de slag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen