ECO20 jan '16 07:45

Nikkei onderuit door zorgen over economie

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - De Nikkei-index in Tokio ging woensdag, evenals graadmeters elders in Azië, onderuit door zorgen over de staat van de wereldeconomie.

EPA
EPA

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagde dinsdag zijn groeiraming, met name vanwege China waar de overheid grote moeite heeft om de omslag van een door de industrie gedreven economie naar een consumptiemodel te realiseren.

De graadmeter van de Japanse beurs daalde 3 procent tot 16.529,48 punten. Oliefondsen behoorden tot de sterkste dalers nadat de prijs van het zwarte goud verder afnam. Amerikaanse olie werd voor minder dan 28 dollar per vat verhandeld en Brentolie daalde tot iets meer dan die prijs. Inpex verloor 6,2 procent en viel daarmee terug tot de laagste waardering sinds 2010. Exporteurs als Toyota en Sony hadden last van een sterkere yen en leverden respectievelijk 3,4 en 8 procent aan beurswaarde in.

De hoofdindex in Shanghai daalde 0,9 procent en de beurs in Shenzhen moest 1,3 procent terug. De Hang Seng in Hongkong verloor in de middaghandel 3,9 procent. De verliezen werden daar versterkt door een kelderende waarde van de Hongkongse dollar. In Seoul sloot de Kospi 2,3 procent lager en de All Ordinaries in Sydney besloot de dag 1,2 procent in de min.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen