ECO20 jan '16 12:57

Roebel naar laagste dollarwaarde ooit

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische roebel daalde woensdag tot de laagste stand ten opzichte van de Amerikaanse dollar ooit.

EPA
EPA

Dat is vooral te wijten aan de prijsdaling van olie, de voornaamste inkomstenbron van Rusland, met ruim 40 procent in de afgelopen 12 maanden.

Halverwege de middag gingen er bijna 81 roebels in 1 dollar en het eind van de waardedaling lijkt nog niet in zicht. ,,Zodra marktpartijen zich realiseren dat de olieprijzen geruime tijd laag zullen zijn, komt de roebel verder onder druk'', zei een handelaar in Moskou. ,,Als de olieprijs daalt tot 25 dollar zal de verhouding 83 roebel per dollar zijn''.

In 2014 kelderde de Russische munt voor het laatst in een vergelijkbare mate. Destijds verhevigde de oorlog in Oekraïne en haalden buitenlandse investeerders massaal geld uit het land. Na een reeks steunmaatregelen van de Russische centrale bank schommelde de roebel destijds tussen 58,15 en 80,10 stuks per dollar.

Het hoofd van de centrale bank liet weten vooralsnog niet in te zullen grijpen. ,,De munt is momenteel 'fair' gewaardeerd en heeft geen steun nodig. Mocht de financiële stabiliteit in gevaar komen, zullen we wel maatregelen treffen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen