ECO20 jan '16 15:59

Stevige minnen voor beurzen Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten kregen er woensdag hard van langs, waarbij de AEX-index in Amsterdam duidelijk onder 400 punten werd gedrukt.

ANP
ANP

De grondstofgerelateerde bedrijven incasseerden wederom harde klappen. Op het Damrak stond Shell bij de sterkste dalers.

De AEX stond in de middaghandel 2,6 procent lager op 397,12 punten en de MidKap daalde 1,7 procent tot 634,54 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs doken tot 3 procent omlaag.

Shell voelde vorig jaar, zoals verwacht, de pijn van de sterk gedaalde olieprijzen. Het olie- en gasbedrijf voorspelde in een handelsbericht een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar over het vierde kwartaal, terwijl een jaar eerder nog 3,3 miljard dollar werd bijgeschreven. Shell is dankzij onder meer kostenbesparingen wel in staat zijn dividend op peil te houden. Het aandeel was met een verlies van 6,2 procent de sterkste daler in de AEX, achter staalconcern ArcelorMittal (min 8,2 procent).

ASML

ASML was de enige winnaar in de hoofdindex met een plus van 2 procent. De chipmachinefabrikant behaalde het afgelopen jaar een recordomzet, maar zag de opbrengsten in het vierde kwartaal in lijn met een eerder afgegeven prognose wat teruglopen. Voor het eerste kwartaal voorziet het concern een verdere afname, daarna een ,,aanzienlijke toename''. ASML gaat de komende twee jaar verder voor 1 miljard euro extra aan eigen aandelen inkopen.

Ook Beter Bed (min 2,5 procent) opende op voorlopige basis de boeken. De beddenverkoper realiseerde in het vierde kwartaal een omzet van 102,9 miljoen euro. In de afgelopen periode zette de positieve omzettrend uit de voorgaande kwartalen zich volgens de onderneming onverminderd voort in Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

De olieprijzen gingen verder omlaag. Zo werd een vat Amerikaanse olie 3,2 procent goedkoper op 27,54 dollar en zakte de prijs van Brentolie met 2,8 procent tot 27,95 dollar.

Euro

De Europese oliebedrijven moesten het daardoor opnieuw ontgelden. In Londen zakte BP 3,3 procent en Tullow Oil leverde ruim 5 procent in. In Parijs raakte Total 3,8 procent kwijt. Mijnbouwer BHP Billiton ging op de Londense beurs 7,5 procent omlaag, en Anglo American zakte 6,8 procent en Rio Tinto 4,2 procent.

De euro was 1,0911 dollar waard, tegen 1,0895 dollar bij het Europese slot dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen