ECO20 jan '16 18:00

AEX op laagste peil sinds eind 2014

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag voor het eerst sinds eind 2014 onder de 400 punten gesloten.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen kregen forse klappen. Vooral de grondstofgerelateerde bedrijven hadden het opnieuw zwaar. Op het Damrak stond Shell bij de sterkste dalers.

De AEX sloot 2,9 procent lager op 395,72 punten en de MidKap daalde 2,2 procent tot 631,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs doken tot 3,5 procent omlaag.

Shell voelde vorig jaar, zoals verwacht, de pijn van de sterk gedaalde olieprijzen. Het olie- en gasbedrijf voorspelde in een handelsbericht een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar over het vierde kwartaal, terwijl een jaar eerder nog 3,3 miljard dollar werd bijgeschreven. Het aandeel was met een verlies van 7 procent een van de sterkste dalers in de AEX. Staalconcern ArcelorMittal deed het met 8,8 procent verlies nog slechter.

ASML

ASML was de enige echte winnaar in de hoofdindex met een plus van 4,7 procent. De chipmachinefabrikant behaalde het afgelopen jaar een recordomzet, maar zag de opbrengsten in het vierde kwartaal in lijn met een eerder afgegeven prognose wel wat teruglopen. Voor het eerste kwartaal voorziet het concern een verdere afname, daarna een ,,aanzienlijke toename''. ASML gaat de komende twee jaar verder voor 1 miljard euro extra aan eigen aandelen inkopen.

Ook Beter Bed (min 3,5 procent) opende op voorlopige basis de boeken. De beddenverkoper realiseerde in het vierde kwartaal een omzet van 102,9 miljoen euro. In de afgelopen periode zette de positieve omzettrend uit de voorgaande kwartalen zich volgens de onderneming onverminderd voort in Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

De olieprijzen gingen verder omlaag. Zo werd een vat Amerikaanse olie 5,7 procent goedkoper op 26,89 dollar en zakte de prijs van Brentolie met 4,1 procent tot 27,58 dollar.

Euro

De Europese oliebedrijven moesten het daardoor opnieuw ontgelden. In Londen zakte BP 4,2 procent en Tullow Oil leverde 7,7 procent in. In Parijs raakte Total 5,4 procent kwijt. De mijnbouwer BHP Billiton ging op de Londense beurs 7,4 procent omlaag, Anglo American zakte 7,4 procent en Rio Tinto 4,8 procent.

De euro was 1,0908 dollar waard, tegen 1,0895 dollar bij het Europese slot dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen