ECO21 jan '16 13:53

Draghi zet deur open voor renteverlaging

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rentetarieven in de eurozone voor een aanzienlijke periode op het huidige historisch lage niveau houden of zelfs nog verder verlagen.

EPA
EPA

Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit.

De ECB liet eerder op de dag weten dat het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, op 0,05 procent blijft. Draghi gaf aan dat er mogelijk bij de beleidsvergadering in maart een bijstelling van het monetaire beleid kan komen. Volgens de centralebankpresident zijn de neerwaartse risico's voor de economie toegenomen sinds begin dit jaar, vooral vanwege de sterk gedaalde olieprijzen en de onrust op de beurzen door de zorgen over de Chinese economie.

Als gevolg van de bijzonder lage olieprijzen denkt Draghi dat de inflatie dit jaar niet sterk zal oplopen. Wel zorgt de goedkopere olie voor meer koopkracht van consumenten, wat de consumptie zal aanjagen. Ook maken veel bedrijven meer winst waardoor ze meer geld kunnen vrijmaken voor investeringen, aldus Draghi.

Inflatie

Draghi wilde niet concreet ingaan op welke maatregelen de ECB kan nemen. Volgens de centralebankpresident heeft de ECB nog meer dan voldoende middelen om de inflatie aan te jagen en hij herhaalde dat de ECB alles zal doen wat nodig is om aan zijn mandaat te voldoen. De ECB mikt op een inflatie van bijna 2 procent. In maart komt de ECB met nieuwe verwachtingen over de inflatie en groei in de eurozone.

In december maakte de ECB bekend dat het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 60 miljard euro per maand met een halfjaar wordt verlengd, tot maart 2017. Daarnaast werd de depositorente verlaagd van min 0,2 naar min 0,3 procent. Daardoor wordt het duurder voor banken om geld bij de ECB te stallen en hoopt de centrale bank dat de kredietverlening toeneemt en dat de inflatie op termijn stijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen