ECO21 jan '16 19:30

Energiesector neemt Wall Street op sleeptouw

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag stevig in de plus.

EPA
EPA

De energiesector nam Wall Street op sleeptouw, mede dankzij sterk stijgende olieprijzen. Ook de vierdekwartaalcijfers van Verizon Communications vielen in goede aarde. Na de slotbel openen ook American Express en Starbucks hun boeken over de afgelopen maanden.

Halverwege de handelssessie stond de Dow-Jonesindex 1,5 procent in de plus op 15.997 punten. De S&P 500 steeg 1,3 procent tot 1883 punten en de Nasdaq won 1 procent tot 4517 punten.

,,Beleggers lijken het gevoel te hebben dat de bodem zo langzamerhand bereikt is na de verliezen sinds het begin van dit jaar'', zei een handelaar. ,,Olie is al een tijdje een een belangrijk thema, maar de aandacht zal de komende maanden ook uitgaan naar centrale banken''.

Rentetarief

De ECB handhaafde donderdag zijn belangrijkste rentetarief en hintte op aanvullende steunmaatregelen bij de volgende vergadering in maart. Eind volgende week vergadert de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. De grote vraag is of die vasthoudt aan de vorige maand in het vooruitzicht gestelde reeks van vier renteverhogingen dit jaar. Sinds die aankondiging is de somberte op de financiële markten over China en de wereldeconomie alleen maar toegenomen.

De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de olievoorraden vorige week met bijna 4 miljoen vaten zijn aangezwollen. Dat zorgde voor een flinke stijging van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 6,2 procent duurder op 30,13 dollar en Brentolie steeg 6,5 procent in prijs tot 29,68 dollar per vat.

Stijgers

Devon Energy, dat woensdag nog een koersverlies van 8 procent incasseerde, was met een plus van 13 procent een van de sterkste stijgers. De koers van Kinder Morgan schoot ruim 18 procent omhoog nadat de exploitant van olie- en gaspijpleidingen had aangekondigd te snijden in zijn investeringsbudget met het oog op de nog altijd lage grondstofprijzen. De oliereuzen Exxon Mobil en Chevron werden 2,2 en 2,9 procent meer waard op de beurs.

Verizon (plus 3,5 procent), de grootste aanbieder van mobiele telecomdiensten in de VS, presenteerde betere resultaten dan analisten voorzagen. Volgens de meeste marktkenners toonden ze aan dat het bedrijf is opgewassen tegen concurrenten als AT&T en T-Mobile US.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen