ECO21 jan '16 21:52

Beleggers op Wall Street nemen gas terug

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen donderdag in de middaghandel gas terug, waardoor de graadmeters een stuk minder sterk plusten dan in de eerste handelsuren.

EPA
EPA

Bankaandelen gleden steeds verder af en energiefondsen leverden een deel van eerdere winsten in. De hint op aanvullende steunmaatregelen van de ECB zorgde voor een sterke opmars van de olieprijzen, maar ook die verloor enigszins aan vaart.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent in de plus op 15.882,68 punten. De S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1868,99 punten en de Nasdaq sloot nagenoeg onveranderd op 4472,05 punten.

,,Het is een nerveuze markt, vooral bij de handel in olie. Het is moeilijk om mensen te vinden met voldoende vertrouwen om voor de lange termijn te beleggen'', zei een handelaar. ,,Desondanks is het prettig weer eens hogere slotstanden te zien na de vele verliezen dit jaar.''

Olieprijzen

President Draghi van de ECB gaf aan het beleid van de centrale bank tegen het licht te gaan houden en mogelijk met aanpassingen te komen bij de volgende vergadering in maart. De ,,neerwaartse risico's'' zijn toegenomen door economische ontwikkelingen in met name China en de olieprijzen, aldus de Italiaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg gedurende de handelsdag kortstondig tot boven 30 dollar, maar zakte vervolgens terug tot 29,79 dollar (plus 5,1 procent). Brentolie werd 6,1 procent duurder op 29,58 dollar. De olieproducenten Exxon Mobil en Chevron boekten koerswinsten tot 2,6 procent.

Investeringsbudget

Devon Energy maakte met een plus van 12 procent een verlies van 8 procent op woensdag meer dan goed en Kinder Morgan won bijna 16 procent. De exploitant van olie- en gaspijpleidingen kondigde aan zijn investeringsbudget voor dit jaar te verlagen.

Doe-het-zelfbedrijf Home Depot profiteerde van een gunstig analistenrapport van JPMorgan Chase en was met een winst van 3,2 procent de sterkste stijger in de Dow-Jonesindex. Chipproducent Xilinx steeg 8,6 procent dankzij overnamegeruchten en Micron Technology steeg 8 procent nadat de bank Morgan Stanley becijferde dat de koers in potentie met 80 procent kan stijgen.

Arbeidsplaatsen

Bank of America (min 2,4 procent) kondigde aan ook dit jaar banen te zullen schrappen om de kosten verder te verlagen. Vorig jaar gingen er al 10.000 arbeidsplaatsen verloren.

De euro noteerde 1,0884 dollar, tegen 1,0827 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen