ECO22 jan '16 08:22

'Beurzen Europa openen hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent vrijdag naar verwachting flink in de plus.

ANP
ANP

Ook de andere beurzen in Europa noteren bij de openingsbel waarschijnlijk in het groen. Beleggers blijven positief door de hoop op meer steunmaatregelen van centrale banken.

In Azië gingen de beurzen vrijdag sterk omhoog, geholpen door de hint van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) met meer steunmaatregelen kan komen in maart. De Nikkei in Tokio klom 5,9 procent. De grootste koerswinst van de Japanse beurs in lange tijd werd ook geholpen door speculatie dat de Japanse centrale bank extra steunmaatregelen overweegt. In Hongkong liet de Hang Seng tussentijds een winst zien van 2,7 procent.

In Amsterdam kan Philips op aandacht rekenen. Philips en de Chinese investeerder Go Scale Capital beëindigen de verkoopgesprekken voor Philipstak Lumileds. De Amerikaanse toezichthouder heeft geen goedkeuring gegeven aan de deal. Het elektronicaconcern maakte in maart vorig jaar bekend een belang van 80,1 procent in Lumileds te verkopen aan Go. Philips verwachtte destijds dat de opbrengsten uit de verkoop uit zouden komen op circa 2,9 miljard dollar, inclusief een uitgestelde voorwaardelijke betaling van maximaal 100 miljoen dollar.

TenCate

Verder werd bekend dat 85,8 procent van de aandelen TenCate is aangemeld bij het overnamebod van het consortium onder leiding van Gilde. Gilde zal rond 26 januari bekendmaken of het bod gestand wordt gedaan.

Nedap publiceerde donderdag nabeurs voorlopige cijfers. Volgens het bedrijf zal de omzet in 2015 hoger uitvallen dan eerder werd voorzien.

AEX

In Frankfurt staat softwareconcern SAP in de belangstelling na een verhoging van de verwachtingen voor 2017. In Brussel kwam supermarktconcern Delhaize, dat gaat fuseren met Ahold, met resultaten. Verder komen vrijdag cijfers naar buiten over de Europese industrie en dienstensector en de industrie en huizenverkoop in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam sloot donderdag 2,7 procent hoger op 406,49 punten en de MidKap-index steeg 1,7 procent tot 642,41 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 1,8 en 2 procent vooruit. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent in de plus op 15.882,68 punten. De S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1868,99 punten en de Nasdaq sloot nagenoeg onveranderd op 4472,05 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen