ECO22 jan '16 09:22

Apple verdient flink aan googelen op iPhones

Auteur: ANP Nieuws

CUPERTINO (ANP) - Apple krijgt een vermogen van Google voor het toestaan van de zoekdienst op iPhones.

De technologiegiganten verdelen de opbrengsten die voortvloeien uit zoekopdrachten via de smartphone.

In 2014 kon Apple een miljard dollar bijschrijven, zo blijkt uit rechtbankgegevens. Volgens een getuige in een rechtszaak was de opbrengstverdeling ,,op een bepaald moment 34 procent". Uit een transcriptie van de verklaring werd niet duidelijk of dat het percentage is dat Google mocht houden van de advertentieopbrengsten of het percentage dat aan Apple moest worden betaald.

Opvallend is dat Apple-topman Tim Cook eerder nog kritiek uitte op het businessmodel van Google, omdat het inbreuk zou maken op de privacy van gebruikers.

Schadevergoeding

Google en Apple wilden niet reageren op het bedrag en het percentage en hebben pogingen ondernomen om de opmerkingen tijdens de zaak uit de rechtbankverslagen te laten schrappen. Volgens de bedrijven gaat het om zeer concurrentiegevoelige informatie.

De rechtszaak waarin de gegevens genoemd werden was er een tussen Google en softwarebedrijf Oracle. Oracle stelt dat Google in zijn mobiele besturingssysteem Android gebruikmaakt van de Java-software van Oracle, zonder daarvoor te betalen. Volgens een advocaat van Oracle behaalde Google sinds 2008 een omzet van 31 miljard dollar en een winst van 22 miljard dollar met Android. Google maakt zelf geen specifieke cijfers over het besturingssysteem bekend.

Oracle is uit op een schadevergoeding van meer dan een miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen