ECO22 jan '16 09:49

Hoop op steun zet beurzen weer hoger

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is vrijdag op de laatste handelsdag van de week goed uit de startblokken gekomen.

ANP
ANP

Ook de andere beurzen in Europa noteerden plussen. De hoop op meer steunmaatregelen van centrale banken steunde het sentiment.

In het eerste handelsuur noteerde de AEX-index in Amsterdam 1,6 procent in de plus op 413,07 punten. De MidKap steeg 1,6 procent tot 652,70 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 1,9 procent aan.

Donderdag gingen de indices al flink hoger de dag uit, geholpen door de hint van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) met meer steunmaatregelen kan komen in maart. Dat zette ook de koersen in Azië hoger, waar speculatie over steun van de Japanse centrale bank de toonaangevende Nikkei de grootste koerswinst in tijden deed optekenen.

AEX

In de AEX was Philips een van de weinige dissonanten, en met een verlies van 2,1 procent de grootste daler. Het elektronicaconcern en de Chinese investeerder Go Scale Capital beëindigden de verkoopgesprekken voor Philipstak Lumileds. De Amerikaanse toezichthouder heeft geen goedkeuring gegeven aan de deal die Philips miljarden zou opleveren.

In de hoofdindex was Shell de grootste stijger met een winst van 3,6 procent. Ook elders in Europa gingen olieconcerns omhoog. Zo won Total in Parijs 3,1 procent en BP in Londen 1,6 procent. De olieprijs zat weer in de lift, zowel de prijs van Amerikaanse olie als Brentolie uit de Noordzee stonden flink hoger, boven de 30 dollar per vat.

Het Duitse softwareconcern SAP sprak de verwachting uit dat de omzet en operationele winst in 2017 meer zullen stijgen dan eerder werd gedacht. Die prognose had geen positieve invloed op de waarde van het aandeel, dat in Frankfurt 1,3 procent daalde.

Euro

In Brussel steeg Delhaize in de ochtendhandel met 0,8 procent na de presentatie van voorlopige cijfers. Het supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold, zag de autonome omzet over 2015 met 3,2 procent groeien.

De euro was 1,0841 dollar waard, tegen 1,0827 dollar bij het Europese slot donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen