ECO22 jan '16 11:51

Europese beurzen in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs stond vrijdag kort voor het middaguur duidelijk in de plus.

ANP
ANP

Ook de stemming op de andere Europese beursvloeren was positief. De hoop op meer steunmaatregelen van centrale banken steunde het sentiment. Ook een stijging van de olieprijzen tot boven de 30 dollar per vat hielp.

De AEX-index in Amsterdam stond 2,9 procent hoger op 418,25 punten. De MidKap steeg 2,7 procent tot 659,66 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 3,1 procent aan.

Donderdag gingen de indices al flink hoger de dag uit, geholpen door de hint van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) met meer steunmaatregelen kan komen in maart. Ook stevige winsten in Azië, waar speculatie over nieuwe steun van de Japanse centrale bank de indices aanvuurde, werkten in de Europese beurshandel door.

Shell

In de Amsterdamse hoofdindex was Shell de grootste stijger met een winst van 5,7 procent. Ook elders in Europa gingen olieconcerns omhoog. Zo won Total in Parijs 5,1 procent en BP in Londen 3,2 procent. De olieprijs zat weer in de lift, zowel de prijs van Amerikaanse olie als Brentolie uit de Noordzee stonden flink hoger en boven de 30 dollar per vat.

In de AEX wist Philips, dat 0,2 procent steeg, een eerder koersverlies goed te maken. Beleggers schrokken in eerste instantie van de mededeling dat de verkoopgesprekken tussen het elektronicaconcern en de Chinese investeerder Go Scale Capital voor Philipstak Lumileds zijn afgeketst. De Amerikaanse toezichthouder heeft geen goedkeuring gegeven aan de deal die Philips miljarden zou opleveren.

Euro

Het Duitse softwareconcern SAP sprak de verwachting uit dat de omzet en operationele winst in 2017 meer zullen stijgen dan eerder werd gedacht. Die prognose had geen positieve invloed op de waarde van het aandeel, dat in Frankfurt 1,7 procent daalde.

In Brussel steeg Delhaize 1,5 procent na de presentatie van voorlopige cijfers. Het supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold, zag de autonome omzet over 2015 met 3,2 procent groeien.

De euro was 1,0839 dollar waard, tegen 1,0827 dollar bij het Europese slot donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen