ECO22 jan '16 16:18

Draghi-effect beklijft op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten zetten vrijdag de opmars voort die een dag eerder werd ingeleid door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB).

EPA
EPA

Zijn belofte dat komende maand zal worden nagedacht over eventuele extra steunmaatregelen zorgde opnieuw voor fikse koerswinsten.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam stond kort na de eveneens ronduit positieve opening op Wall Street 3,2 procent hoger op 419,63 punten. De MidKap steeg 3,3 procent tot 663,87 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 3,4 procent aan.

Behalve de bemoedigende woorden van Draghi hadden ook de fikse koerswinsten eerder op de dag in Azië een positief effect. Ook de Japanse centrale bank zou zinnen op extra stimuleringsmaatregelen. Niet alleen de aandelenkoersen maar ook de olieprijzen maakten een fikse sprong omhoog, tot boven de 31 dollar per vat.

Concurrenten

Shell was dan ook de grootste uitblinker onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het olie- en gasconcern werd 6,7 procent meer waard. In Londen en Parijs kregen de concurrenten BP en Total er respectievelijk 3,3 en 5,6 procent bij.

Verzekeraar Aegon was de nummer twee in de AEX met een koerswinst van 5,2 procent, chipmachinefabrikant ASML had voor de derde dag op rij de wind fors in de zeilen en steeg eveneens ruim 5 procent.

Koper

Philips behoorde ondanks een koerswinst van 1 procent tot de slechtst presterende hoofdfondsen. Het bedrijf moet op zoek naar een andere koper voor het Amerikaanse verlichtingsonderdeel Lumileds, omdat de autoriteiten in de Verenigde Staten een overname door een Chinese investeerder niet zien zitten.

In Brussel steeg Delhaize 2,5 procent na de presentatie van voorlopige cijfers. Het supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold (plus 2,1 procent), wist afgelopen jaar de omzet op eigen kracht met 3,2 procent te laten groeien.

De euro was 1,0818 dollar waard, tegen 1,0827 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen