ECO22 jan '16 17:47

Draghi geeft beursweek daverend slotakkoord

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten hebben een onrustige beursweek met winst afgesloten.

EPA
EPA

De zalvende woorden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag hintte op extra steunmaatregelen, toverde vrijdag opnieuw fikse winsten op de koersenborden.

In Amsterdam sloot de AEX 3,2 procent hoger op 419,28 punten. Daarmee heeft de hoofdindex, die woensdag nog voor het eerst sinds eind 2014 onder de 400 punten dook, deze week uiteindelijk 3,9 procent gewonnen. De MidKap steeg 3,3 procent tot 663,79 punten. De winsten in Londen, Frankfurt en Parijs liepen op tot 3,1 procent.

Behalve de bemoedigende woorden van Draghi hadden ook de fikse koerswinsten eerder op de dag in Azië een positief effect. Ook de Japanse centrale bank zou zinnen op extra stimuleringsmaatregelen. Niet alleen de aandelenkoersen maar ook de olieprijzen maakten een fikse sprong omhoog, tot ruim boven de 31 dollar per vat.

Concurrenten

Shell was dan ook de grootste uitblinker onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het olie- en gasconcern werd 6,4 procent meer waard. In Londen en Parijs kregen de concurrenten BP en Total er respectievelijk 3,1 en 4,4 procent bij. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een verlies van 1,6 procent.

Philips behoorde met een min van 0,1 procent eveneens tot de slechtst presterende hoofdfondsen. Het bedrijf moet op zoek naar een andere koper voor het Amerikaanse verlichtingsonderdeel Lumileds, omdat de autoriteiten in de Verenigde Staten een overname door een Chinese investeerder niet zien zitten.

Eigen kracht

In Brussel steeg Delhaize 2,8 procent na de presentatie van voorlopige cijfers. Het supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold (plus 2,3 procent), wist afgelopen jaar de omzet op eigen kracht met 3,2 procent te laten groeien.

De euro was 1,0815 dollar waard, tegen 1,0827 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Amerikaanse olie werd 7,3 procent duurder en kostte 31,69 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Brentolie liep 7,7 procent op tot 31,52 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen