ECO22 jan '16 22:38

Techaandelen en olie in trek op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen op Wall Street hebben vrijdag voor het eerst dit jaar een week met winst afgesloten.

EPA
EPA

De hoop op verdere stimuleringsmaatregelen van de centrale banken in Europa en Japan gaf de handel steun. Een koudegolf in grote delen van de Verenigde Staten stuwde de olieprijzen sterk omhoog.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde 1,3 procent hoger op 16.093,51 punten. De bredere S&P 500 sloot 2 procent hoger op 1906,90 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,7 procent tot 4591,18 punten.

De Amerikaanse oostkust wordt geteisterd door zwaar winterweer. Dat stuwt op korte termijn de vraag naar brandstof. Amerikaanse olie werd 8,8 procent duurder en kostte 32,14 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Brentolie liep 9,5 procent op tot 32,04 dollar per vat. De afgelopen tijd stonden de prijzen juist zwaar onder druk.

Koplopers

De technologiesector trok de kar bij de hoofdfondsen in New York. Apple en Microsoft waren de koplopers met winsten van 5,3 en 3,6 procent. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron kregen er respectievelijk 3,3 en 3,1 procent bij.

Een stevig koersverlies voor American Express stond een nog sterkere stijging van de Dow in de weg. De creditcardmaatschappij zag afgelopen kwartaal de winst kelderen als gevolg van de dure dollar, hogere kosten en afschrijvingen en kondigde een bezuinigingsronde aan. Het aandeel verloor meer dan 12 procent.

Een kwartaalbericht van industriegigant General Electric (GE) werd evenmin met gejuich ontvangen. Het concern rapporteerde een fikse winstgroei in de afgelopen periode, maar topman Jeff Immelt waarschuwde dat de eerste weken van 2016 erg wisselvallig waren. GE werd 1,2 procent minder waard.

Winstprognose

Oliedienstverlener Schlumberger is afgelopen kwartaal door de sterk gedaalde olieprijzen diep in de rode cijfers gedoken. Desondanks steeg het aandeel ruim 6 procent. De resultaten van koffieketen Starbucks werden lauw ontvangen. Vooral de winstprognose viel tegen. Het aandeel won niet meer dan 0,2 procent.

De euro noteerde een koers van 1,0800 dollar. De eenheidsmunt was bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag nog 1,0815 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen