ECO24 jan '16 16:09

Stevige cijferweek op aandelenmarkten

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers kunnen komende week uitkijken naar een flinke hoeveelheid bedrijfscijfers en macro-economische gegevens.

ANP
ANP

Het cijferseizoen barst flink los. In Nederland valt het nog mee, maar elders in Europa en in de Verenigde Staten geven tal van grote beursfondsen een inkijk in de resultaten over het afgelopen jaar.

McDonald's, Apple, Ford, Procter & Gamble, Lockheed Martin en Boeing zijn slechts enkele namen van bedrijven die met kwartaal- en jaarcijfers komen. In Nederland wordt vooral uitgekeken naar Philips, dat dinsdag openheid over onder meer de winst en omzet in 2015 geeft. Een dag later is het de beurt aan dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Core Laboratories.

Interessant in de VS is dat een hele reeks bedrijven op het gebied van technologie hun jaarcijfers presenteren. Niet alleen Apple, maar ook Microsoft, Facebook, Yahoo, eBay en AT&T. Veel van deze techfondsen stonden de afgelopen tijd flink onder druk op de beurs. In Europa mogen beleggers de cijfers verwerken van onder meer Siemens, Banco Santander, Tele2, Roche en Diageo.

Rentebesluit

Naar het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdag zullen beleggers nu iets minder gespannen toeleven dan in de voorgaande maanden. De Amerikaanse centrale bank kwam in december met zijn eerste renteverhoging sinds 2006, naar een kwart procent. Het ligt voor de hand dat de Fed de situatie nu even wil aankijken gezien de onrust op de beurzen en de oliemarkt. Fed-preses Janet Yellen zei vorige maand dat het tempo van verdere renteverhogingen afhangt van de mate waarin de economie en de werkgelegenheid groeien.

Woensdag staat ook nog een belangrijke aandeelhoudersvergadering van Shell op de rol. Daarin wordt de voorgenomen miljardenovername van het Britse BG Group voorgelegd. BG legt de transactie donderdag eveneens voor aan zijn aandeelhouders.

Op macrogebied komen gegevens naar buiten over onder meer het Duitse ondernemersvertrouwen en winkelverkopen, de Amerikaanse huizenmarkt en het consumentenvertrouwen, de Europese inflatie en een voorlopige raming over de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen