Rustige handel op laatste volle beursdag 2015
AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen lieten woensdagmiddag weinig beweging zien.
Beleggers deden het rustig aan op de laatste volle handelsdag van het bewogen beursjaar 2015. Een terugval van de olieprijzen zorgde na de opleving van een dag eerder voor enige koersdruk op de markten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 448,34 punten. De MidKap klom 0,4 procent naar 702,13 punten. De beurs in Parijs daalde een fractie en de Londense FTSE-index leverde 0,4 procent in. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent. De Duitse beurs, die donderdag gesloten blijft, koerst af op een jaarwinst van ruim 10 procent.
Sterkste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een plus van 2,7 procent. Verffabrikant AkzoNobel en kunstmestproducent OCI stonden onderaan met minnen van 0,5 en 0,4 procent.
Faillissement
Macintosch Retail kelderde 57 procent tot 3 eurocent. De bewindvoerders van het bedrijf hebben het faillissement van de retailketen aangevraagd. In samenwerking met het bedrijf worden alle mogelijkheden onderzocht. Daartoe behoort ook de verkoop van de onderneming, in delen of in zijn geheel. De winkels van Macintosh blijven voorlopig open.
Telecomconcern Orange noteerde onveranderd in Parijs. Volgens berichten in Franse media zou het bedrijf een belang van 10 procent kunnen nemen in het Franse commerciële tv-station TF1 (plus 1,5 procent), als onderdeel van de overnamegesprekken tussen Orange en Bouygues (plus 0,7 procent), de eigenaar van TF1.
Schikking
In Zürich dikte Julius Baer 1,6 procent aan. De Zwitserse bank heeft bijna 200 miljoen dollar opzij gezet voor een schikking van een Amerikaans belastingsonderzoek. De bank zou volgens de Amerikaanse autoriteiten rijke Amerikanen hebben geholpen om de belastingen te ontduiken.
De euro noteerde woensdagochtend op 1,0927 dollar, tegen 1,0914 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De olieprijzen zakten weer weg na het herstel van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent goedkoper op 36,93 dollar. De prijs van Brentolie daalde 2 procent tot 37,03 dollar per vat.